Paragnost Eddie & Consulenten

Van hoogGEVOELIG naar hoogBEWUST

hooggevoelig

Je bent er zo stilletjes aan achter gekomen dat je gevoelig /gevoeliger reageert dan mensen om je heen…je voelt je sneller geraakt, geëmotioneerd, onder de indruk ….maar dat niet alleen; je bent ook gevoeliger geworden voor drukte, voor geluid, voor geuren, voor voeding …knap lastig als je ‘ systeem ‘ gevoeliger is geworden. Heb je ook nog eens te maken met het gekende ‘ MCS ‘ of Multiple Chemical Sensitivity’ of meervoudig chemisch overgevoelig, dan is het overduidelijk dat je een heel gevoelig persoon bent. Dit is één kant van hooggevoeligheid, anderzijds is een hooggevoelig persoon heel intuïtief, sterk invoelend , creatief, een grote dosis humor, kan goed luisteren, is natuur-minded, heeft een warm hart voor dieren, behulpzaam, sterk sfeergevoelig, houdt van de rust en stilte, is vredelievend.

MCS is helaas nog niet erkend in Nederland/ België, maar dat je er flink ziek kan door worden is niet te miskennen.
Dus hooggevoeligheid is meer dan dieper geraakt worden in situaties of emotioneler reageren. Leg het maar eens uit aan iemand die vindt dat je je aanstelt, dat je wat sterker moet worden, dat je je minder moet aantrekken van hetgeen anderen doen of zeggen, dat je je meer onder de mensen moet begeven,
Vroeger werd je verteld dat je labiel was, toch in mijn jonge jaren. Of je had lange tenen, of je kon niet tegen een stootje. Je trok je misschien wel terug uit het contact, je had besloten niet meer te reageren en je kwam misschien zelfs in een isolement terecht…omdat je je toch niet begrepen voelde. Wat had het voor zin jezelf te laten zien, je kreeg toch de stempel op je ziel gedrukt.

Hooggevoeligheid en hoe ermee om te gaan….we kunnen ons suf lezen in alle boeken nu, en we herkennen onszelf in alle omschrijvingen van hoogsensitieven of hooggevoeligen. Eindelijk: erkenning en herkenning. Zie je nou wel? Ik ben niet labiel, ik ben geen rare vogel, ik heb geen lange tenen….
Maar hoe hou ik contact met mijn omgeving zonder het contact met mezelf te verliezen? Hoe doe ik dat nou? Want hier sta ik dan, ik weet het nu. En nu?
Als je weet dat je systeem gevoelig is voor geuren, chemische producten enz…dan kan je dit aanpakken door in eerste instantie geuren bij jezelf te laten, zoals parfums, deo ‘s ( die kan je zelf ook maken, net zoals tandpasta! ) je kan ook als je op bezoek gaat bij vrienden vriendelijk vragen geen geuren te gebruiken, omdat je je er niet lekker bij voelt, hoofdpijn krijgt, misselijk wordt, heel vervelend kan dit zijn, maar een nee heb je en een ja kan je krijgen. Chemische troep is eveneens perfect vervangbaar door natuurlijke producten én kan je ook best zelf maken.
Waar haal ik die tijd nog eens vandaan om mijn deo, tandpasta en andere producten te maken…simpel: een uurtje geen televisie kijken en lekker gezond je eigen producten maken. Is een keuze die je zelf maakt in jouw tijd.
De meest effectieve tips die ik je graag meegeef als hart onder de riem zijn de volgende:

– Accepteer dat je hooggevoelig bent zonder jezelf te verontschuldigen
– Begeef je niet te vaak in een omgeving waar een overdaad aan ‘prikkels ‘ zijn en als het even niet anders kan ( vb als

je boodschappen moet doen ) draag een toermalijn , doe ook dagelijks je spirituele hygiëne ( je aura opschonen, je chakra’s balanceren, een flinke wandeling in het bos, voldoende water drinken….) Je kan als alternatief ook je boodschappen thuis laten bezorgen.

– Zie je hooggevoeligheid als een krachtig middel om dicht bij jezelf te blijven, je intuïtie te volgen. Gebruik je hooggevoeligheid dus niet als een ‘ wapen ‘ om anderen niet zichzelf te laten zijn, of de mond te snoeren, net omdat je ‘te hooggevoelig ‘ zou zijn. Dat is dan een truukje van het ego. En met ego bedoel ik eerder dat je een excuus gebruikt om jezelf uit de wind te houden en de ander op te zadelen met een schuldgevoel.
– Communiceer helder en duidelijk waar jouw grenzen liggen, een hooggevoelig persoon heeft het moeilijker om duidelijk grenzen aan te geven en laat gemakkelijk zijn grenzen overschrijden.
– In een relatie kan je je hooggevoeligheid niet verbergen, praat erover met je partner. In het geval je met iemand samen bent die niet begrijpt vanwaar jouw gevoeligheid vandaan komt, waarom je allergisch reageert op geuren …leg het ajb uit, lees samen duidelijke informatie rond vb MCS. Het is pijnlijk als je partner, je familie, je vrienden je niet begrijpen, niet snappen dat jouw systeem nu eenmaal gevoeliger is dan die van jouw vrienden, jouw familie, jouw werkomgeving….

– Als je een kind of kinderen hebt van wie je vermoedt dat ze hooggevoelig zijn, praat er ook over met de leerkracht, met je kind/ kinderen, vrienden, familie zodat ze niet het gevoel krijgen abnormaal te zijn, niet te passen in de groep…pesterijen nemen helaas toe en de leeftijd van jongeren die ten gevolge van zich buitengesloten voelen, gepest te worden, uit het leven stappen wordt steeds jonger. Dit is NIET normaal!

– Hooggevoeligheid is geen zaak van ‘ meisjes ‘…ook jongens / mannen kunnen hooggevoelig zijn. Aangezien er nog vaak het beeld van ‘ de man is sterk ‘ opgehangen wordt, kan snel het oordeel worden geveld dat die jongen/ man ‘ een mietje ‘ is. Onwetendheid is een doodsteek voor iemands persoonlijkheid en voor opgroeiende jongens kan dit leiden tot destructief gedrag om toch maar wat sterker te worden!
– Accepteer dat je niet altijd en door iedereen begrepen kan worden.
– Accepteer dat je niet aan iedereens verwachtingen moet en kan voldoen ( onder hooggevoeligen vinden we trouwens vaak ‘ pleasers ‘ )

– Doe jezelf een plezier: please yourself en weet dat jij een prachtig mens bent, met een heel groot en warm hart, voor alles wat leeft…je wordt gezien en gesteund door jouw gidsen, hou van de ziel die jij bent, en laat je hooggevoeligheid worden tot hoog-bewust omgaan met jezelf, je omgeving en dit voor jouw allerhoogste goed.

– Laat je nooit vertellen dat je je aanstelt, want dit maakt je pas heel onzeker, verdrietig, machteloos. Je kan nu éénmaal niet negeren ( en zeker nooit doen) wat je diep van binnen voelt…dat is net de kracht om mensen en situaties zuiver in te schatten en aan te voelen.

– Wil je graag hierover sparren, op een gelijkwaardige manier, eerlijke en transparant? Het is een zich kwetsbaar durven opstellen en open stellen, in het weten dat jouw hooggevoeligheid, en jouw kwetsbaarheid nooit tégen jou wordt gebruikt als mes in de rug.

– Echt hooggevoelige personen zullen nooit gedrag stellen die de ander in een kwalijk daglicht stellen, om zichzelf in een beter daglicht te plaatsen. Never!
Veel liefs

Engelenmedium Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com