Paragnost Eddie en Consulenten

Hoe kan ik hem/haar weer vertrouwen?

Hoe kan ik hem/haar weer vertrouwen?De meest lastige vraag om te beantwoorden is wel de vraag over vertrouwen.
Hoe kun je mensen antwoord geven op deze vraag? Achter elke vraag zit een verhaal en dat weten wij raadgevers maar al te goed.
Niets is zo lastig te doorgronden als de mens. Juist omdat we allemaal laatjes hebben waar we het een en ander in hebben opgeborgen.
Pas als de tijd daar is dat de la wordt opengetrokken om de dingen uit het verleden eens grondig te onderzoeken en uit te klaren met onszelf en anderen , is er geen pasklaar antwoord te geven op die vraag.
Hoe komt dit nu?, door traumatische ervaringen lieve mensen en we hebben ze allemaal’’ onze geboorte is al traumatisch te noemen. De veilige warmte van de baarmoeder omruilen voor het felle witte licht en de mensen die druk doende zijn om alles goed te laten verlopen geven je al zo een onveilig gevoel dat je al spontaan begint te huilen, logisch toch?
Maar goed. De ervaringen die we hebben in het leven zijn niet altijd even gemakkelijk te verwerken. Meestal heeft het tijd nodig om het een en ander een plek te geven en daarna zijn we een ervaring rijker.
Anders is het als je keer op keer wordt bedrogen door mensen en zeker is het heel lastig als je vertrouwen wordt beschaamd door je partner.
Niets is erger dan degene die je lief hebt te betrappen met een ander. Of zelfs de wetenschap te hebben dat dit meerdere keren is gebeurt en de ander dit verzwijgt.
Hoe kun je dan nog vertrouwen hebben als je zo geknakt bent in een relatie? Dit lieve mensen heeft tijd nodig en soms een lange tijd om weer een andere persoon toe te laten in je leven.
Maar als die persoon dan uiteindelijk komt en je jezelf weer een kans wil geven op liefde dan is daar toch weer steeds dat stemmetje als hij/zij maar ook niet zo is. Als degene waar ik verliefd op ben maar trouw is en als hij/zij maar eerlijk is naar mij.
En daar beginnen de stemmetjes de stem te worden die dagelijks geluid geeft en voor een berg onzekerheid zorgt. Dit kan voor de grote verstoring zorgen in de relatie en uiteindelijk een eigen leven gaan leiden waardoor er grote problemen ontstaan tussen beide partners.
Hoe kun je dit voorkomen? Dat is uiteindelijk voor iedereen anders omdat ieder zijn eigen belevingswereld heeft en elk verhaal anders is. Er kan geen pasklaar antwoord gegeven worden en er mag dieper gekeken worden naar de problematiek die er is ontstaan. Als twee mensen samen komen dan is er aantrekkingskracht en nieuwsgierigheid dan is er een periode van aftasten en elkaar leren kennen.
Als de ene partner een nogal bewogen leven heeft gehad en de ander zijn/haar kwetsuren niet heeft kunnen loslaten dan komen er al kleine haarscheurtjes in de gevoelens. Er kan dan een gevoel komen van wantrouwen want je wil zekerheid en veiligheid voelen en opeens komt er twijfel. Er is opeens een gevoel van verwarring want er zijn wel veel mensen die iets van hem/haar willen en wie zijn die mensen en waarom besteed hij/zij zoveel tijd aan die anderen en waar sta ik dan in de relatie. Blijft dit zo of gaat hij/zij echt kiezen voor mij, is er straks exclusiviteit of moet ik hem/haar delen met die anderen?
Daar sta je dan met de brokken van je verleden in een relatie waar je vragen begint te krijgen over degene waar je inmiddels zo verliefd op bent geworden. Je begint vragen te stellen en je merkt dat het ongemakkelijk wordt voor de ander.
Je merkt op dat als je ergens over begint dat er spanning ontstaat tussen jullie en dat er eigenlijk niet meer zoveel plezier lijkt te zijn. Hij/zij trekt zich terug en daar begint de afstand te komen. Onzekerder kan je niet zijn in die fase en je wilt tientallen vragen stellen maar je durft niet meer want je hebt het gevoel dat je hem/haar weg jaagt en dat is ook zo. Met je onzekere gedrag en je eindeloze vragen en je argwaan en je onzekerheid en je jaloezie jaag je je partner weg.
Heeft deze persoon geen recht op een leven buiten jou? Moet echt alles om jou draaien? Heb je wel een idee hoe benauwend dat kan zijn voor een ander mens als je constant gecontroleerd wordt en je boven op de ander zit en in alles een verklaring wilt hebben over het doen en laten van de ander?
Als je de onwezenlijke gedachte loslaat dat je dit alles in een relatie mag eisen van je partner en als je echt eens kijkt naar wat de ware reden is van je angst dan pas kom je tot de kern van je probleem. Werk aan je stuk dat je weerhoudt van een goede relatie en realiseer dat de ander je laat zien dat er werk aan de winkel is. De triggers die de ander je laat zien hebben aandacht nodig van jou en van niemand anders.
Laat het niet zover oplopen dat er geen relatie meer mogelijk is juist doordat je in je angst blijft zitten en je niet durft te kijken naar de reden van je angst. Alles in ons leven begint bij onszelf en wat er ook voorgevallen is in je leven kijk aub naar je eigen reactie in gebeurtenissen.
We hebben allen een keuze en als je kiest voor hetgeen je in de eerste instantie aantrekkelijk vond in iemand maar waarvan je al heel gauw voelde dat dit niet de juiste weg was voor jou, dan heb je de keuze gemaakt waar je jezelf voor had kunnen behoeden.
Ook al is het soms zo heel lastig om eerlijk naar je gevoel te luisteren je kan heel wat schade voorkomen bij jezelf en de ander als je op tijd de signalen herkent.
Als je voelt dat je gaat twijfelen en als je voelt dat de relatie je angsten aanwakkert kijk dan in de eerste plaats naar jezelf en waardoor deze angsten getriggerd worden.
Het kan heel goed zo zijn dat je nog dingen niet hebt verwerkt ook al denk je soms van wel omdat je al diverse therapieën hebt gevolgd. In dep praktijk komt het heel vaak voor dat er toch nog dingen omhoog komen die aandacht nodig hebben.
Beter is het om deze aandachtspunten alsnog te verwerken voor dat je verder gaat in een relatie waar je steeds maar weer je onzekerheden projecteert op de ander. Tenzij de partner sterk genoeg is en bewust van wat er gaande is dan zou je het samen kunnen aangaan. Maar helaas is dit niet altijd het geval en is er slechts sprake van een kortstondige relatie waar vele pieken en dalen zijn geweest.
Voorkomen kun je het niet maar je kan wel op tijd leren ingrijpen. Zo hoef je jezelf niet steeds de vraag te stellen of er wel genoeg vertrouwen is. Je herkent immers meteen je knelpunten en kunt daar dan op de juiste manier mee aan de slag gaan.
Relaties zijn zeker niet eenvoudig je hebt nu eenmaal niet alleen met jezelf te maken. Maar heb je genoeg zelfkennis en heb je geleerd om je intuïtie te volgen dan kun je er bijtijds bij zijn en hoef je elkaar niet onnodig pijn te doen.
Wil je hier eens met mij over praten dan kun je mij bereiken bij paragnost-Eddie box 68.
Warme knuffel,
Elisa-Lis