Paragnost Eddie en Consulenten

Helende energie

Helende energie met mandala- meditatieHelende energie met mandala- meditatie. Over het algemeen zoeken we in onze vaak verstoorde levenswijze hulp via alternatieve therapiesoorten als acupunctuur, reiki, homeopathie, chinese en ayurvedische geneeswijzen enz…. en hoewel elke therapiesoort volgens specifieke methodes werken, werken ze toch allemaal vanuit het basisprincipe dat er door ons lichaam energiebanen lopen. Ziekteverschijnselen treden op als ons energiesysteem uit balans is.

De toenemende stress van het leven maakt de behoefte aan heling groter dan voorheen…er worden lange werkdagen gemaakt, er wordt minder tijd genomen om rustig te eten, er wordt minder ruimte gegeven aan ontspannen. De hoge verwachtingen die we onszelf stellen putten ons fysiek, mentaal en emotioneel uit en leiden vroeg of laat tot fysieke problemen, relatieproblemen en een gevoel van frustratie.

Gelukkig weten we ook dat ons lichaam een zelf-genezend vermogen heeft, een onmetelijke bron van wijsheid in zich heeft…als we maar bewust zijn van de signalen én hier gehoor aan geven. Een gezond lichaam en een gezonde geest, een gezonde geest in een gezond lichaam. Doe maar even de test bij jezelf: maak een stevige vuist en kijk wat er nu gebeurt. Voel je de spanning en waar voel je die spanning ( misschien zelfs niet eens in je hand…kijk eens naar de spanning in je gezicht ( ogen, lippen…) Ontspan dan je hand en voel wat je hierbij ervaart.

Hetzelfde geldt voor onze ‘ geest ‘: als je je geestelijk gespannen voelt, voel je ook de spanning in je lichaam, en als je je geest tot rust kan brengen, voelt je lichaam ook ontspannen. Lichaam en geest zijn één geheel, je kan onmogelijk lichamelijk ontspannen zijn, als je denken onrustig is, als je piekert.

Er is altijd wel iets waarover we ons zorgen maken, er zal ook altijd wel eens een situatie zijn waar we ons lichaam voelen verkrampen…belangrijker is dat we toch bewust momenten creëren waarin we leren terug te keren naar een volkomen moment van ontspanning in lichaam en geest.

Dat geldt voor iedereen…hoeveel opleidingen we ook hebben gevolgd en perfect weten hoe lichaam en geest afgestemd zijn op elkaar, we worden elke dag wel weer eens geconfronteerd met stress, spanning, twijfel over dit en dat , onzekerheid over welke weg we willen bewandelen….en daar is niets mis mee, de essentie is te onderzoeken of datgene waar je je NU reeds zorgen maakt en energie van je weghaalt, NU zo belangrijk is? Je hebt een nieuwe relatie en je maakt je NU al zorgen of het wel goed blijft gaan, of je wel met die persoon kinderen zal krijgen, of je wel samen een mooi huis zal kunnen kopen enz…..Herkenbaar? En zo is het leven doorspekt van stress, stress die we eigenlijk onszelf aanrichten, omdat er nog steeds die behoefte is aan ‘ zekerheid ‘ , aan ‘ vastigheid ‘ …en liefst tot aan de laatste adem.  Stress is de grootste killer en zelf zijn we hiervoor ook best verantwoordelijk voor een heel groot deel. Je zorgen maken over de verre toekomst, blijven mopperen over het verleden , maakt dat je meer en meer het moment van de dag waarin je leeft volledig voorbijgaat. Zonde van die alweer niet geleefde dag en wel je energie hebt geïnvesteerd in zorgen voor een verre toekomst en het gemopper over het verleden.

Bewust tijd inplannen om te mediteren is een fijne manier om tot ontspanning te komen. Ik hoor soms wel eens van mensen dat ze hiervoor geen tijd hebben, er net nerveus van worden…in het eerste geval is het een kwestie van tijd te maken , al is het 5 minuutjes, en in het tweede geval is het heel confronterend om uit de doe-modus te komen ; we zijn meestal wel met iets bezig, zelfs als we wel vrije tijd hebben, zijn we meestal nog aan het klussen…en ja, klussen kan ook best ontspannend zijn, het hele leven op zich kan je zien als een meditatie, het hangt ervan af in welke energie je je voelt, stroomt het of stroomt het niet. Je kan klussen onder druk en met stress dan is het niet meer ontspannen en je kan klussen én ervan genieten zonder je te laten opjagen….dan is het in mijn gevoel best een meditatieve ervaring.

Ik ben zelf mindfulnesstrainer en – therapeut, maar dat betekent niet dat ik altijd mindful bezig ben, ook ik heb te maken met soms stress-momenten ( mijn boekhouding vb waar ik soms stress-momenten bij ervaar, ik moet mijn boekhouding bijhouden, ik ervaar dit niet als plezierig maar als een klus dat ik moet doen omwille van de regeltjes voor zelfstandigen…) en dan rinkelt mijn belletje dat mijn ademhaling te hoog zit en dat ik me toch voor even wil terugtrekken uit het stress-moment.

De idee dat je als therapeut boven het leven staat, leeft helaas nog wel teveel bij de doorsnee mens of klant…en dat is een overtuiging die ik snel doorbreek in een gesprek. Het verschil is wél de handvatten gebruik omdat ik ze op mijn beurt heb meegekregen en die handvatten geef ik ook heel graag verder aan diegenen die er iets mee kunnen. Vele wegen leiden toch altijd naar onszelf, hoeveel wegen we ook bewandelen en welke wegen we ook bewandeld hebben…we komen altijd terug bij onszelf.

Mindfulness leven is een manier van in het leven staan en heeft weinig met ‘ techniek ‘ te maken of toverformules om van iets af te geraken…je geraakt nl niet van iets af, dan wel…je leert anders om te gaan met een situatie, pijn, ziekte enz….en door er anders leren mee om te gaan, ontstaat er meer ruimte om te ontspannen en nieuwe mogelijkheden.

Er zijn -tig manieren om tot rust te komen…en wat nu op dit moment goed voelt voor jou, is misschien over een ‘ tijdje ‘ niet meer geldig en kan er weer ruimte zijn voor iets anders…ook op dat vlak ligt niets vast. Volg gewoon je eigen persoonlijk gevoel, wat in het moment , in het hier en het nu goed voelt voor jou…

Helende energie met mandala- meditatieMandalameditatie is een bijzondere manier om tot rust en stilte te komen. Mandala’s zijn zeer brede meditatiemiddelen en kunnen door iedereen gebruikt worden, je hoeft er niets voor te studeren, je hoeft geen scholing te volgen, je kan bij wijze van spreken eenvoudig met een mandala gaan zitten, het effect van het kijken naar een mandala bezorgt je een ontspannen gevoel, verhoogt je concentratievermogen terwijl in een staat van diepe kalmte elke ervaring van teleurstelling, irritatie op de achtergrond verdwijnt.

Een mandala is een symbolisch plaatje ( of een patroon) met verschillende motieven, kleuren waarvan de geometrie speciaal is ontworpen om innerlijke rust en concentratie te brengen.

Meestal hebben ze de vorm van een cirkel ( die staat voor het zelf, de aarde, de zon, de kosmos en de staat van compleetheid die met een mandalameditatie wordt betracht).  Door die weg in te slaan kunnen we de perfecte totaliteit van onze ware aard zien, die net als de cirkel van de mandala, oneindig compleet en perfect is.

Carl JUNG ( Jungiaans psychoanalyst ) beaamde toen reeds dat mandala’s de toegang bieden tot persoonlijke transformatie omdat ze een ‘ archetype van compleetheid ‘ zijn. Door de kracht van het symbolisme worden we in staat gesteld om de veelvuldige aspecten van de kosmos ( macrokosmos) te bevatten die in elk van ons ( microkosmos) weerspiegeld zijn.  Het kijken naar een mandala laat ons ons beperkte  ‘zien ‘ verruimen en laat ons zien hoe alles in het universum verbonden is. Het gevoel van compleetheid ( compleet zijn) kan in een fractie van een minuut een gevoel creëren van ruimte en bevrijding van bekrompen manieren van denken. Bekrompen manier die onze spirituele groei belemmeren. Door op een andere manier te kijken , geven we onszelf de kans in moeilijke tijden innerlijke balans en evenwicht, gemoedsrust te bevorderen, zodat we op een positievere en constructievere manier op dagelijkse stress, spanningen kunnen reageren.

Helende energie met mandala- meditatieMandala meditatie maakt ons completer door de verbinding die we hebben met onze werkelijk aard te versterken.

Een eenvoudige mandala meditatie waarin je je eerst op een comfortabele manier je plekje zoekt, zonder gestoord te worden.  Je ziet de aarde vanuit de ruimte als een mandala.

  • Haal een paar keer diep in en uit en blijf daarna de hele oefening        rustig ademhalen
  • Richt je blik op de foto en laat de foto en de patronen tot je bewustzijn doordringen. Probeer hierbij niet te denken aan werelddelen, landen ….
  • Op een bepaald moment voel je geen verschil meer tussen jezelf en de wereldbol. Kijk als een buitenstaander maar blijf wel diep in je geest, je bent ook een kleine stip op de planeet, het gevoel van verbondenheid laat je in alle rust bezinken…
  • Blijf een 5-tal minuten rustig zitten en haal een paar keer diep in en uit en adem terug normaal.
  • Sluit even je ogen, en ga je lichaam rekken en strekken.
  • Wat heb je ervaren, gevoeld…..hoe zit je er na deze eenvoudige mandala-meditatie bij?
  • Handig is na de meditatie iets te noteren voor jezelf….inzichten…gedachten…gevoelens….het is jouw inzicht- het zijn jouw gedachten en gevoelens….het is goed zo.

Het leven is transformatie; ons leven is wat onze gedachten ervan maken ‘. ( Marcus Aurelius – 121 -180)

Engelenmedium Mieke

www.miekecoigne.com