Paragnost Eddie & Consulenten

Helder communiceren

helderinzichtDe overwegende klachten tussen partners in eerste instantie is: mijn partner is niet duidelijk in wat hij/ zij wilt , mijn partner denkt dat ik wel weet wat hij/ zij verlangt ( glazen bol fenomeen) tot mijn partner interesseert zich niet in wie ik ben, wat ik verlang….tot de conclusie wordt getrokken: hij/ zij houdt niet van mij, niet genoeg van mij enz…
Om duidelijk, helder te communiceren is het belangrijk open te staan voor de werkelijkheid van de ander en wat afstand nemen tot jezelf.
Een vrouw die elke keer als haar partner zijn mond opentrekt om over zijn gevoelens te praten, begint te huilen, te klagen, te jammeren en zegt teleurgesteld te zijn, zal vroeg of laat stoppen met communiceren. Hij voelt zich of verstikt, opstandig, gekwetst, hulpeloos en machteloos en gevangen in een dilemma. De vrouw beweert te lijden onder zijn stilzwijgendheid en nodigt hem uit om te praten, zichzelf te uiten, en zodra hij zijn mond opentrekt, neemt zij het over om over zichzelf te praten of hem tegen te spreken. Deze stijl van communiceren leidt er ongetwijfeld toe dat beiden ongelukkig worden.
In dergelijke gevallen ontstaat de indruk dat de communicatiestijl van deze vrouw er vooral op gericht is te ontdekken wat haar partner van haar denkt. Haar behoefte om in het middelpunt te staan van het leven en de conversatie van een man duidt op een ‘ narcistische wond ‘ die de geestelijke gezondheid van het koppel kan verstoren.
Het is gerechtvaardigd te willen weten wat de partner voor ons voelt, maar waarom wordt dit niet duidelijk uitgesproken: ‘ Ik wil weten wat je werkelijk voor me voelt ? ‘ of zelfs ‘ Ik wil weten wat je over me denkt? ‘ Vaak worden die vragen aan ons gesteld….en het is echt niet aan ons om hierin mee te gaan, dan wel de vraag terug te geven en iemand aan te moedigen op een volwassen manier met een partner te praten. Emotionele relationele volwassenheid is, ondanks de veranderende maatschappij waarin communicatie centraal staat, en toch niet gemakkelijk is om in die openheid te staan. De angst om belachelijk over te komen door rechtstreeks te vragen naar wat je echt wilt weten.
Ondanks het gemak waarmee de vrouw de zee van emoties bevaren, vinden vrouwen het toch overwegend moeilijk om helder en duidelijk te communiceren. Als ze met andere vrouwen samen zijn, uiten ze gemakkelijk hun frustraties, maar het is heel anders als ze een man confronteren. Als daarom deze houding niet wordt aangevochten, bestaat de kans dat de ‘ onuitgesproken verwachtingen ‘ de relatie zullen belasten en de man zullen wegjagen. Er kan geen vruchtbare communicatie tussen twee mensen plaatsvinden als niet geprobeerd wordt de behoeften achter de emoties te begrijpen en als ze niet als realistische eisen worden beschouwd.
De vrouw en de man mogen begrijpen dat er geen ‘ magische ‘ partner bestaat die neerdwarrelt uit de hemel, die op voorhand alle behoeften begrijpt en zal reageren voordat ze zelfs zijn uitgesproken. Die droomprins komt niet en zal nooit komen. Die droomprins is een mythische figuur wiens boodschap een staat van innerlijk welzijn uitdrukt, maar die weinig heeft uit te staan met reële mannen.
Hetzelfde geldt op seksueel niveau. De meeste vrouwen hebben er een hekel aan als seksobject te worden behandeld door hun partner, en anderzijds als de begeert van de man versaagt, hebben ze niet meer het gevoel begeerd te worden. Dit is een dilemma dat het samenzijn moeilijker maakt. Het is dus veel beter dat de man zijn verlangens eerlijk uitspreekt—het zou veel gunstiger zijn dan het onophoudelijke jammeren dat mannen doet afhaken. Een vrouw heeft de neiging de relatie te bemoeilijken en daarmee ontmoedigt ze tegelijk de partner. Over het algemeen vinden mannen het moeilijker hun gevoelens te uiten dan vrouwen.
Zolang een vrouw geen ruimte in zichzelf schept voor het elementaire verschil van de mannelijke wereld, staat ze zelf de gelijkwaardigheid in de weg die ze bij haar partner zoekt.
Waarom de man niet aanvaarden, met al zijn verschillen?
Als het zo is dat mannen over het algemeen cerebraler zijn en vrouwen intuïtiever , waarom dit gegeven dan niet gebruiken als basis voor communicatie?
Mannelijke redelijkheid werkt relativerend, hetgeen toch een nuttige kwaliteit is bij het omgaan met soms wel wilde vrouwelijke emoties.
En waarom lachen we er niet gewoon om in plaats van het elkaar kwalijk te nemen?
Ik merk heel vaak paradoxen in de verhalen met mannelijke en vrouwelijke cliënten…een vrouw is overwegend trots op haar bekwaamheid op het emotioneel gebied van relaties, maar….ze durft slechts heel zelden haar diepste verlangens te vertellen aan haar partner. Dit valt me in heel vele gesprekken met vrouwelijke cliënten op. Hoe kan de communicatie tussen twee mensen slagen als ze geen van beide bereid zijn hun ware verlangens kenbaar te maken?
Mannen en vrouwen hebben allen een eigen innerlijk universum en als iets niet overeenstemt hiermee, dan ontstaat al vrij snel ‘ wantrouwen ‘. Hier spreek ik ook vaak het ‘ vertrouwen ‘ uit : ‘ Hoe zit het eigenlijk met je vertrouwen in de persoon van wie je houdt, zelfs zielsveel houdt? ‘
Het is niet verwonderlijk dat sommige mannen zich in stilzwijgendheid terugtrekken omdat ook zij het gevoel kunnen hebben niet beluisterd noch gerespecteerd te worden in hun waarheid.
De vele valstrikken van de geïdealiseerde romantische liefde maken helaas de liefde tot een strijdperk, een oorlog.
Het ideaalbeeld dat mannen en vrouwen over elkaar hebben is een projectie van droombeelden en fantasieën . Romantische gevoelens voor elkaar koesteren is niet hetzelfde als dromen en fantaseren over de perfecte man, de perfecte vrouw ; het is meestal een bescherming voor de realiteit…en vaak is het ook een vlucht. Anderzijds merk ik ook vaak op dat vrouwen zich bijzonder veel ontzeggen uit naam van de ‘ liefde ‘ en laten zelf over eigen grenzen gaan , in de hoop dat dé man haar ooit geeft waarnaar ze verlangt : een dappere koene en dienstbare ridder die haar redt uit de kluwen van…haar verleden en haar toekomst kan verzekeren. Ik heb in het verleden vaak vrouwen gesproken die me in eerste instantie vroegen of de man rijk was want dat dit toch een eis was. Ook vrouwen die vroegen of hun vriendje hen financieel zou helpen, want dit vonden ze wel een voorwaarde, vrouwen die enkel willen optrekken met mannen die hét gemaakt hebben, een titel vergaard hebben, een machtspositie bekleden …en tegelijk niet toegankelijk zijn voor de verlangens van die vrouwen, maar wél gefocust zijn op hun titel, hun carrière en status. Liefde met een eisenpakket…
En ik stel me bij deze de vraag, hoe gaat dit nu verder ….want relaties blijven een hot item …ze komen heel snel en ze verdwijnen nog sneller, door gebrek aan realiteitszin, door gebrek aan inzicht, door het vasthouden aan de geïdealiseerde plaatjes van hoe een relatie er zou moeten uitzien…verre van de werkelijkheid. Relaties waarin nog steeds niet de bereidheid is, om de maskers te laten vallen, kunnen niet op lange termijn gedijen.
Wat heeft de liefde dan te maken met realiteit?
Is er dan iets verkeerd aan romantiek? Zeker niet!
Pakken vrouwen de mannen verkeerd aan? Misschien wél, onderzoek maar even alle verwachtingen ( onuitgesproken of vaag geformuleerde of irrealistische) en begin alvast maar wat dingetjes op het lijstje te schrappen
Doen de mannen dan iets fout? Misschien wél, onderzoek maar waar jij je terugtrekt en zoek een manier om je ruimte terug te nemen en laat je horen, helder en duidelijk.
Herken je zowat jouw verhaal in dit blog: maak er een gewoonte van elke week een uur rond de tafel te zitten en alles wat jou en je partner vervreemdt van elkaar, leg je open en bespreekbaar, en liefst niet beschuldigend ‘Jij dit en jij dat en als jij dit en dat ….’ Dan krijg je heel snel een zelfverdedigende reactie. Breng jouw boodschappen vanuit jezelf ‘ Ik voel..Ik merk…Ik ervaar… ‘ en formuleer duidelijk en helder hoe je je communicatie, de verbinding met je partner wenst te veranderen, te verbeteren.
‘We praten wat af met elkaar….we plannen reizen, feestjes, samenkomsten, en het is oh zo gezellig met de familie, met de kinderen, de buren, de friends…en éénmaal thuis, vallen we stil, is er afstand, kijken we elkaar onderzoekend aan, en er rest ons nog enkel: een oorverdovende stilte. ‘ Een verhaal die ik vandaag nog beluisterd heb. Beter laat dan nooit….

Liefs
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com