Paragnost Eddie & Consulenten

Genoeg

Genoeg is genoegGenoeg is genoeg ‘ , ‘ Ik heb er genoeg van ‘ , ‘ En nu is het genoeg ‘ .
‘ Ik ben bang dat ik nooit genoeg zal hebben ‘ , ‘ Is er wel genoeg ‘ , ‘ Hoeveel heb ik nodig om genoeg te hebben ‘ , ‘ Ik ben niet goed genoeg ‘ ,
‘ Ik neem geen genoegen meer met ….’

Het woord ‘ genoeg ‘ in diverse variaties, van het ene heb je genoeg en van het andere vrees je niet genoeg te hebben, te krijgen.
Genoeg en genoegen nemen : ik neem er geen genoegen mee…

Ik liet vanmiddag even het woord ‘ genoeg ‘ en ‘ er genoeg van hebben ‘ en ‘ er geen genoegen mee nemen ‘ aan mij voorbijgaan, ook natuurlijk naar aanleiding van gesprekken waarin het thema: genoeg , niet genoeg, geen genoegen mee nemen vaak aan de orde komt.

Terwijl mijn partner en ik ons samen bogen over de nieuwe wetgeving voor het bewaren van de privacy, en ik uiteindelijk toch maar een telefoontje deed naar een bevriend jurist en we eventjes het woord ‘ genoeg ‘ over onze lippen lieten vallen nl ‘ Is het dan nooit genoeg met al die wetten en regels, we doen al alles om de privacy van de cliënten te verzekeren ‘ zodat mijn partner en ik zoiets hadden van: ‘ we hebben er schoon genoeg van ‘. Neen, niet van ons werk, uiteraard niet, we zijn al maanden aan het werk met het opbouwen van een nieuwe website in België. We mogen dan wel uitroepen : ‘ We hebben er genoeg van ‘ …lees: al die regeltjes en wetten waar niemand precies weet waaraan zich te houden. Je kan hier dus ook schoon genoeg van hebben of krijgen, toch als je volledig zelfstandig werkt en al ‘ genoeg ‘ administratieve en boekhoudkundige zaken in orde te brengen hebt en daarnaast nog een de zaken draaiende moet houden om genoeg inkomen te verwerven. Lees maar eens hoe vaak genoeg in dit korte stukje te lezen is, je zou er toch wel eens genoeg van kunnen hebben/ krijgen door zo vaak het woord genoeg te lezen.

Nu valt me ook soms op in gesprekken dat zaakjes heel goed draaien, mensen zijn trots op de omzet, kunnen zich meer veroorloven dan de modale mens, en toch zo angstig zijn op een dag niet genoeg te hebben. Niemand moet andermans rekening maken uiteraard, want wat blijkt uiteindelijk?

Wat voor de één genoeg is om van te leven is voor de ander absoluut niet genoeg….de ander neemt geen genoegen met minder, want minder betekent: afgang of zelfs de voorbode van armoede. Hoewel, als ik naar het verhaal luister, even denk: hoe kan je in de armoede terechtkomen met een bovengemiddeld inkomen, een huis dat al enkele jaren afbetaald is, de kinderen de deur uit zijn, en dit te horen krijg: ‘ We houden wel genoeg over, maar ja….mijn vrouw is elke maand heel bang dat we toch niet genoeg zullen overhouden ‘ . Geld. De man sust elke maand de vrouw met een ‘ Zie je wel, we houden toch genoeg over om nog extra leuke dingen te doen ‘?

Het kan een zware domper zetten op een relatie, op je gezondheid om op die manier te leven….de stress dat zich gaandeweg opbouwt, dat tot slapeloosheid kan leiden, tot maagzweren, tot depressies, en dit uit angst omdat er wel eens niet genoeg zou kunnen zijn, wetende dat nuchter bekeken, er altijd genoeg is om van te leven, en nog leuke dingen te doen. Vanwaar komen dergelijke dwangmatige obsessieve gedachten/ angsten vandaan? De vrouw is geen oorlogskind, heeft geen traumatische ervaringen rond financiële middelen in haar gezin van oorsprong gehad, er was altijd overvloed, en toch….het meest voor de hand liggende zou zijn terug te keren naar één of meerdere vorige levens waarin een herinnering aan de oppervlakte komt rond ‘ armoede en ontbering ‘. De man luistert maar vindt dit toch veel te ver gaan. Hij vindt dat zijn vrouw maar eens moet stoppen met zich aan te stellen, want hij vindt dat het genoeg is geweest. Ja, ik begrijp hem….maar het is duidelijk dat er niet genoeg informatie is om de diepere oorzaak / oorzaken van deze angst-gedachten te achterhalen via een telefonisch gesprek. Pak dit stukje maar aan met een regressie- en / of reïncarnatie therapeut met genoeg ervaring.

Kunnen we inderdaad wel genoegen nemen met genoeg….of is genoeg dan nooit genoeg….is dit de ondergang van hebzucht…altijd meer en meer en beter willen?

Genoeg voor vandaag. Tot een volgende keer. Heb jij er ook soms wel eens genoeg van, al die energetische downloads waardoor je de ene dag al wat meer wiebelt dan de andere dag, dat je plotseling met suizende oren rondloopt, dat je van die rare eetbuien hebt, ook al heb je een uur geleden lekker gegeten?

Ik zeg zo: Liefde, daar kan je nooit genoeg van hebben, krijgen en geven.

Warme hartegroet
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com