Paragnost Eddie en Consulenten

Eigenwaarde deel 2

Eigenwaarde Deel 2Eigenwaarde deel 2. Ik eindigde het 1ste deel van het blog ‘Eigenwaarde’ met het volgende. Stel je eens voor dat je terugvalt op jezelf, op wie je bent, zonder de rollen die je hebt. Je laat elke rol die verbonden is met uiterlijkheden, andere mensen of situaties even los en je neemt de weg naar binnen, bij jezelf.
Wat heb je gevoeld en hoe voelde jij je bij die vraag? Ben je voor jezelf genoeg en volsta je voor jezelf of voelt het eerder leeg, je weet niet wie je werkelijk bent zonder die rollen?
Rond het woord ‘ego’ worden heel veel discussies gevoerd. We moeten ego-loos worden, willen we echt spiritueel zijn? We hebben echter wel een ego dat ervoor zorgt ons levensdoel neer te zetten. Ego is wat het is en alle discussies die hierrond gevoerd worden ontstaan vanuit het ego en niet vanuit de ziel.
Of we het nu prettig ervaren of niet, zelf voer ik die discussies niet meer, omdat dit soort gesprekken voornamelijk ingevoegd zijn door krachten die de weg naar eigenwaarde vertroebelen.
We hoeven ons niet te identificeren met ons ego, want ook dat is een rol die we onbewust aannemen. Belangrijker is om te onderzoeken hoe onze identificatie met onze rollen ons niet zo gelukkig maakt als verondersteld wordt.
Herken je dit soms bij jezelf of in je omgeving dat er sprake is van je eenzaam en geïsoleerd voelen, de behoefte om bevestigd te worden, gewaardeerd te worden waardoor je afhankelijkheid creëert van anderen? Kun je, ongeacht of je bevestigd of gewaardeerd voelt, jezelf van binnenuit waarderen?
Herken je dit bij jezelf of in je omgeving dat er weinig ruimte is om creatief bezig te zijn, want creativiteit wordt niet geapprecieerd en wordt beschouwd als tijdverlies en niet zinvol. Je doet enkel nog dingen op een routinematige wijze, volgens oude patronen omdat dit je het meeste waardering oplevert.
Herken je dit bij jezelf of in je omgeving dat je bang bent voor het onbekende? De behoefte aan de voorspelbaarheid van het leven zet een domper op de stroom van het leven en doet alle levensenergie stagneren.
Herken je dit bij jezelf of in je omgeving dat je het gevoel hebt te moeten vechten, strijden om te krijgen wat jij wilt?
Het thema door alle vragen heen is onzekerheid. Het zoeken van zekerheid verbonden met het zoeken naar waardering van de buitenwereld creëert afhankelijkheid. De dag dat deze vanuit de buitenwereld verdwijnt, ervaar je een diep leegtegevoel.
Bewustzijn van wat er werkelijk speelt in onszelf is dé sleutel naar innerlijke verandering.
Het is prettig om erkenning te krijgen. Het is echter een ander verhaal als je voor alles wat je doet in je leven erkenning nodig hebt. Krijg je het niet dan voel je je niemand en blijf je hangen in een slachtofferrol. En ook dat is een rol.
Rollen spelen we allemaal in ons leven, daarom leven we ook in een kunstmatig gecreëerde realiteit dat wars is van identificatiesystemen.
Anderzijds kunnen we er wel heel bewust mee omgaan en dat is dan weer het interessante ervan. Bewustzijn en bewust waarnemen.
‘Verlang niets anders te zijn dan wat je bent, en probeer dat volmaakt te zijn’.
(Franciscus de Sales).