Paragnost Eddie en Consulenten

Een andere kijk op rijkdom

Een andere kijk op rijkdomEen andere kijk op rijkdom. Rijkdom. Het blog gaat niet over geld en rijkdom maar inner-rijke rijkdom. Opvallend fenomeen is dat rijke mensen angstig zijn. Angstig om het te verliezen. Angstig omdat ze nog rijker willen zijn. Daaronder zit een gespleten gevoel van tekort komen. Het is niet de arme mens die in een hel leeft, maar wel de rijke mens die van zijn leven een hel maakt, ondanks zijn rijkdom.
Hoe ik het draai of keer, ik merk heel vaak op dat dit het scenario is bij rijke mensen. Angst. De materieel ‘arme’ mens schikt zich en is al vaker onthecht omdat er niets te verliezen is. En toch.

Bekijken we rijkdom eens op een andere manier? Iedereen is met aangeboren talenten geboren, weinigen ontwikkelen die talenten omdat het niet genoeg zou opleveren: geld dus. Jammer van de vele gemiste talenten in een notedop.
Mozart begon reeds op heel jeugdige leeftijd piano te spelen, andere grote musici waren niets vergeleken met hem, hij was geboren met die creatieve gave.

Van Gogh heeft nooit een kunstacademie bezocht, maar werd een van de grootste schilders ter wereld. Ironisch genoeg heeft hij slechts één schilderij verkocht. Duizenden schilderijen heeft hij gemaakt, maar hij gaf ze weg in ruil vaan een maaltijd, een pakje sigaretten of een kopje thee. Wat is er gebeurd? Waarom konden mensen zijn schilderijen niet echt ‘begrijpen’, want zijn schilderijen begrijpen vergden een enorme kunstzinnige intelligentie om begrepen te worden.

Hij werd door veel schilders uitgelachen omdat hij bijvoorbeeld sterren had geschilderd op een manier waarop niemand anders sterren had gezien; als nevels, elke ster in beweging. Wie had ooit zulke sterren gezien? Veel schilders vonden hem gek, gestoord en zeiden dat dit geen sterren waren. Maar Van Gogh had gelijk; sterren zijn niet zoals ze lijken. Wat een scherpe blik moet hij hebben gehad om te zien waar natuurkundigen wel honderd jaar voor nodig hadden. Van Gogh ontdekte alleen maar met zijn blote ogen de precieze vorm van de sterren als wervelende derwisjen. Sterren zijn niet statisch.

Van Gogh is één van de vele voorbeelden.
Geld daarentegen is een uitvinding van de mens en het is slechts een middel. Geld is niets anders dan een wetenschappelijke manier om dingen uit te wisselen. Geld lijkt de dingen makkelijker te maken, althans zo lijkt het al heel lang te zijn. Geld bewees de mens een goede dienst, nu is de mens verslaafd en angstig.

Velen klampen zich vast waanzinnig aan het geld, de vraag is of mens werkelijk kan genieten? De drang naar behoud en/of nog meer is waanzinniger dan ooit en toch zien we dingen veranderen in het systeem. Omdat het systeem beheerd wordt door enkele machtigen en al de rest dienaars en slaven zijn van het systeem. En daar zitten wij op dit moment nog helemaal in vast, overgeleverd aan een systeem waar de meesten nog niet eens het bestaan van kennen.
Wat als rijkdom zoals we het kennen in verval komt en niets anders heeft dan wat gebaseerd is op een illusie? Wat is werkelijke rijkdom en hoe kan innerlijke rijkdom verandering creëren, waarin alles in harmonie, gelijkwaardigheid en samenwerking kan samenvloeien?
Dat wordt de uitdaging voor de komende tijd.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45