Paragnost Eddie & Consulenten

Diepgewortelde kernovertuigingen

Diepgewortelde kernovertuigingen Diepgewortelde kernovertuigingen. Ja, we weten vaak wel dat de grootste obstakels veroorzaakt worden door diepgewortelde overtuigingen. Om die overtuigingen te veranderen, is heel wat meer nodig dan het lezen van boeken of blogs. Vaak blijft het bij beamen en herkennen, en daar stopt het. De reden waarom dit stopt heeft meestal wederom te maken met diepgewortelde overtuigingen. Een van die overtuigingen is: ‘Onmogelijk. Ik ben te oud of de ander is te oud, dat gaat nooit meer lukken’.

Kernovertuigingen gaan nog veel dieper dan gewone overtuigingen. Diepgewortelde kernovertuigingen zitten zo diep verankerd dat we ons er niet van bewust zijn, terwijl ze wel een gigantische invloed hebben op de kwaliteit van ons leven.

Dit soort van overtuigingen maken deel uit van onze bestaansreden, die we normaal gesproken niet ter discussie stellen, waar we zelfs geen aandacht aan schenken.

Onbewust bevestigen we onze diepe kernovertuigingen én we willen hierover heel graag ‘gelijk’ hebben of krijgen. Op een bepaalde manier wordt onbewust een werkelijkheid gecreëerd om die overtuigingen te bekrachtigen en te bevestigen. Meestal zijn die negatief geladen.

De basis om echt die diepgewortelde kernovertuigingen te ontmantelen is te kijken naar de relaties in ons leven, waarvan de allerbelangrijkste de relatie met onszelf is.

Onderzoeken van onze overtuigingen is de eerste stap. Overtuigingen zijn ideeën die we als waarheid aannemen; het is dus heel bepalend voor de manier waarop we denken en voelen en aanzetten tot acties.

Persoonlijke overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde situaties in je leven aantrekt, die niet zonder gevolgen zijn. Het kan zelfs zo ver gaan dat overtuigingen de ‘toekomst’ of ‘uitkomst’ van je leven bepalen.

Vaak is het ook dit inzicht dat ik meegeef aan cliënten. Het gaat er wederom om: pak je het aan of laat je het liggen, in de hoop dat iets of iemand dit voor jou kan doen.

Om jou als lezer een zetje te geven naar het onderzoeken van diepgewortelde overtuigingen én te kijken waar precies jouw leven in vastgelopen is, kun je even zelf via deze oefening het heft in eigen handen nemen.
– Schaf je een boekje aan waarin je met jezelf aan de slag gaat. Het is jouw eigen unieke opdrachten boekje. De energie die je alvast met het boekje verbindt, kan je de moed geven om door te zetten.
– Maak een lijst van alle bewuste overtuigingen die je je maar kunt bedenken.
– Neem de tijd om na te gaan vanwaar die overtuigingen komen: je ouders, leerkrachten, vrienden, de samenleving enzovoort.
– Wat ervaar je bij die overtuigingen, wat voel je erbij en wat neem je waar?
– Welke van die overtuigingen kloppen niet langer meer voor jou en houden je toch nog vast?
– Hoe wil je die overtuigingen veranderen?
– Schrijf naast elke overtuiging positieve bekrachtigingen die je een goed gevoel geven. Het is afkicken van het oude. Afkicken is ontwennen. Het geeft nevenverschijnselen in de vorm van zelfkritiek, twijfel, oordeel, onzekerheid, angst). Zet door en laat je niet terugfluiten naar de oude overtuigingen.
De beste manier om bij je diepgewortelde kernovertuigingen te komen is naar jouw realiteit te kijken. Je weet dat die kernovertuigingen je realiteit creëren. Neem de tijd om die overtuigingen te ontmantelen en te veranderen.
Wat vertellen je overtuigingen en diepere overtuigingen over de relatie die je met jezelf hebt. Doorbreek het idee dat je het slachtoffer bent van die overtuigingen, want dit draagt niet bij aan de verandering in jezelf.
Word niet boos op jezelf, laat elk zelfverwijt onmiddellijk gaan. Jij bent nu aan zet.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45