Paragnost Eddie en Consulenten

De reis naar binnen

De reis naar binnen We hebben het regelmatig nodig ons terug te trekken uit de hectiek van de gehaastheid en de prestatiedruk van het leven. De reis naar binnen…kan aanvankelijk een heel rusteloos gevoel teweegbrengen. Maar dat is goed. Ik herinner me tijdens mijn opleiding tot Emotioneel Lichaamswerker(1994) alle bijzonder confronterende én helende actieve meditaties van Osho. Confronterend in die zin dat ik toch moest beamen dat wij, Westerlingen, voortdurende bezig zijn met ‘ doen ‘ en met het werkwoord doen laat ik alle variaties die verwijzen naar ‘ doen ‘ bij de lezer.
Eigenlijk ben ik pas gedurende deze intensieve opleiding bewust geworden van mezelf…en aanvankelijk ‘protesteerde’ mijn mind heftig tegen onder meer de Dynamic van Osho…zonder ik er stil bij stond ‘ was ik zelf behoorlijk aan het ‘ uitfreaken ‘. Uiteraard konden we terugkijken naar hetgeen we zegden en hetgeen we in onze lichamelijke beleving ervaarden. Lekker geestelijke zelfbevrediging. Mindfucking. Ik moest elke keer bekomen van de impact ervan. Het is bovendien van de zovele opleidingen die ik heb gevolgd, wel degelijk de enige opleiding waarin ik en collega’s binnenste buiten werden gekeerd. Klaar met al die zoetzemerige naar aandachtzoekende mindfucking verhalen: klaar voor het echte werk? Het was kiezen of verliezen….Ik ben en blijf een krachtig voorstander van emotioneel lichaamswerk, zeker voor toekomstige hulpverleners die echt ervaren en doorleefd hebben wat hun verleden teweeg heeft gebracht. Ik heb vaker met mijn valies klaargestaan om weg te lopen…maar ik heb volgehouden en doorgezet. Ik heb gaandeweg mijn innerlijke kindstukken aangepakt, verwerkt en geheald. Soms vragen mensen me wel eens: ‘ Zou jij eens geen boek gaan schrijven over jouw levensweg ‘. Eerlijk….neen, niet meer hierover, omdat ik weet, begrijp, voel en accepteer dat ik net die opdracht had voor geboorte, alles te ervaren wat omsloten lag in de periode van baby tot mijn 18 de levensjaar. Ik heb werkelijk vergeven, dus de behoefte om het verleden te herhalen via een boek ? Neen. Dat is een periode die ik behoorlijk heb verwerkt en geheald. Ik kan met jou over mezelf praten zonder boos te worden, verdrietig te worden , zonder de behoefte om nog met modder te gooien. En dat was voor mezelf een teken: je bent klaar om mensen vanuit kracht en zuiverheid te helpen, omdat mijn verleden er niet in tussenzit. Er is geen sprake van tegenoverdracht of projectie en ja, dit heb ik wel aan mezelf te danken en aan professioneel therapeuten die deze opleiding verzorgden. Zal ik nooit nog een traan laten…dat heb ik niet geschreven. Maar de heftigheid van het verleden heeft ruimte gemaakt om er werkelijk te kunnen zijn voor anderen.. zonder ruis. Ik vind het persoonlijk altijd heel jammer als ik boeken lees waarin ouders aan de schandpaal worden genageld…en die zich tegelijk toch als professioneel hulpverlener aanmelden. Vanuit het zoeken naar lotgenoten? Vanuit het zoeken via lotgenoten naar verwerking? Laat me toe om te schrijven dat het niet bijdraagt naar healing om een kring van lotgenoten te creëren…want je komt heel snel terecht in een kring van ‘ slachtoffers ‘ die ieder verhaal gebruiken om net niet uit de slachtofferrol te stappen. Het is echt niet meer de tijd om lotgenoten-clubjes te stichten, maar mensen de handvatten, tools aan te reiken om net een einde te maken aan drama-verhalen. Iedereen heeft innerlijke hulpbronnen! Niemand hoeft het verleden te blijven herkauwen, niemand hoeft zich op te trekken aan verhalen uit het verleden. En neen, het is niet de makkelijkste weg, maar wél de weg die je leidt naar innerlijke kracht en een kracht die jou de moed geeft op te staan, een bladzijde om te slaan, de beslissing nemen een nieuw hoofdstuk te schrijven over jouw leven. Je kan geen nieuw hoofdstuk schrijven op het niet-verwerkte puin van het verleden. Je mag zelf ervaren of je nog wil meeresoneren met diegenen die hun pijn nog moeten verwerken via jou, of je kan met enige kritische zin de keuze maken of je je wil laten meenemen met diegenen die het krachtigste in jezelf aan de oppervlakte brengen.
Je reis naar binnen geeft je de kracht die je nodig hebt om je taken aan te kunnen en je doelen te bereiken; je kracht geeft je ook helder inzichten over de vraag en de doelen die je nastreeft wel degelijk afgelijnd zijn met je hart of dat je je energie beter voor andere dingen kan gebruiken. Als je je regelmatig terugtrekt uit de alledaagse hectiek, kan je heel dicht bij jezelf komen. Je ontwikkelt de nodige innerlijke kalmte en innerlijke sterkte. Als je een eiland van kracht en geborgenheid in jezelf wilt vinden, zal je eerst naar binnen, in jezelf moeten kijken. Je zal het rumoer van de buitenwereld moeten vergeten om naar jouw eigen bron, de oorsprong van je werkelijke zijn, te kunnen terugkeren. Ingekeerd zijn is concentratie op het wezenlijke. En het wezenlijke dat je dient te ontdekken is je eigen geest.
Het diepe verlangen naar je eigen bron is niet zo vanzelf-sprekend, want de meest mensen zijn voor het grootste deel van hun leven bezig met geluk najagen in de buitenwereld, in het gezin, beroep, vriendschappen enz….Als je je naar binnen keert, doe je dat meestal dan om twee redenen nl :
Ofwel heeft het niet gewerkt: in ieders leven kan zoveel verkeerd lopen dat de hoop om je dromen te realiseren, is vervlogen. Talrijke teleurstellingen of crises hebben je doen inzien dat het de hoogste tijd is om van koers te veranderen!
Of het heeft wel gewerkt: je partnerrelatie is in balans, je baan is leuk en aantrekkelijk én goedbetaald, je bent gezond, je hebt leuke vrienden en ook voor de rest heb je alles goed voor mekaar, maar toch heb je op de een of andere manier het gevoel dat er nog iets belangrijks aan je leven ontbreekt.
Wie op zoek gaat naar geluk en innerlijke tevredenheid, komt vroeg of laat onvermijdelijk bij ‘ meditatie ‘ uit. Niets voor niets geldt meditatie als de meest klassieke en beproefde manier om bij jezelf te komen en vormt het middelpunt van veel verschillende spirituele scholen. Mijn weg hierin was aanvankelijk alle actieve meditaties van Osho en nog steeds ervaar ik zijn meditaties als heel louterend. Je ontwikkelt een heldere en wakkere geest, je bent volledig aanwezig IN je lichaam en geest en je voelt je meer verbonden met je innerlijke Universum, de verbinding vanuit je oneindige binnenkant. Vandaaruit kan je de verbinding maken met de buitenkant en leer je te navigeren en te vertrouwen op jouw Ziel.
Je wordt je eigen coach en diepziel- healer en dat staat nu duidelijker dan ooit garant voor de Nieuwe Tijd.
Ondanks ik wel een ‘doener’ ben en dat toch een krachtig geweven rode draad is in mijn leven, kan ik wel heel eenvoudig in mijn ‘zijn’ aanwezig zijn. Zonder iets te moeten vanuit de druk van de buitenwereld…maar wel als ik écht volkomen verbondenheid voel, dan ga ik ervoor. Ongeacht wat de buitenwereld hiervan vindt…mijn Ziel geeft me de signalen en ook dat kan voor iedereen de werkelijkheid worden. Liefdevol leren navigeren op je Ziel…iedereen kan het, ook JIJ.
Warme hartegroet
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com