Paragnost Eddie en Consulenten

De mythes achter spiritueel leven

De mythes achter spiritueel levenDe mythes achter spiritueel leven. Spiritueel leven en de zovele mythes die erachter verborgen zitten.
Ik had even geleden een gesprek met iemand die me vertelde zich te schamen dat ze rookte en dat dit niet kon als ze spiritueel wilde leven. En zo kwamen er nog ettelijke overtuigingen naar boven gedwarreld.

Het was goed dat ze die overtuigingen kon vertellen omdat ze niet meer wist of ze nou spiritueel leefde of niet, op basis van dat ze rookte, regelmatig genoot van een wijntje, en ook wel eens zondigde tegen gezond eten.
Nu was deze lieve dame ook wel even geschrokken toen ik antwoordde hierover geen oordeel te vellen. Ze vertelde me dat ze eigenlijk verwachtte van hetzelfde te horen, namelijk dat spiritueel leven zich kenmerkt door niet te roken, niet te drinken en altijd gezonde voeding te eten.

Er waren er nog wel meer, ééntje zou ik nog vergeten: goed aarden.
Ik draaide het hele gesprek om in een reisje maken naar haar hart. Gelukkig was er geen weerstand om samen het reisje te maken en ik liet haar vertellen wat ze heel diep ervoer bij het roken, een wijntje drinken, genieten van wat ze at en wat het goed aarden voor haar betekende.
Wat er zo bijzonder was in hetgeen ze zelf ontdekte tijdens haar reisje wil ik graag delen vanuit de opzet van dit blog.

Ze vertelde me dat ze ervoer niet zoveel behoefte te hebben om te roken, het was een gewoonte geworden. ’s Morgens wakker worden en een sigaretje opsteken was al jaren een patroon geworden, overdag rookte ze amper en ’s avonds na haar avondmaal genoot ze ook van haar sigaretje. Ze vertelde me dat ze vaker contact maakte met haar innerlijke hogere zelf die haar vertelde dat ze in haar diepste wezen niet echt behoefte voelde om te roken. Ze kon er elk moment zelf mee stoppen en ze hoefde niet zo streng te zijn voor zichzelf. Ze ervoer vertrouwen dat ze op het punt stond te stoppen met roken. Ik zag haar energie veranderen. Haar ogen glinsterden en straalden vertrouwen uit. Dus ik leef niet minder spiritueel omdat ik rook?
Wat voel je hier nu zelf over? Wat voel je diep in je hart?

En zo gingen we een paar mythes verder in hoe spiritueel leven zou horen te zijn, volgens ‘echt’ spirituele mensen. Bijzonder om te ontdekken hoeveel ingevuld wordt voor elkaar.

Er werd iets in beweging gebracht en dat was in eerste instantie de mythes doorbreken. Mythes worden gecreëerd vanuit het denken en zijn gebaseerd op ontelbare meningen, visies en oordelen.
Spiritueel leven betekent niet dat je de materiële wereld en wat die jou biedt, moet afzweren.
Iedereen heeft een andere manier van leven en daarom niet minder bewust. En wat is spiritueel leven überhaupt? Niet vanuit het bedenken van concepten over hoe een spiritueel leven moet geleid worden. Dat is ook weer een linkerbrein-actie.

Het bepalen van wie wel en niet spiritueel zou leven ervaar ik als belerend en om het dan toch in spirituele woorden te gieten a-spiritueel. En ook dat ervaar ik als een oordeel.
Dus bewust worden van hoe onze visies en meningen meestal ontstaan vanuit het denken. Praten we over voelen en ervaren dan blijf je veel dichter bij jezelf en laat je de ander vrij om te ontdekken wat mag ontdekt worden.

Proost.
© Mieke
Inspirerende hartegroet
Mieke