Paragnost Eddie en Consulenten

De kracht van tevreden zijn

De kracht van tevreden zijnBen jij tevreden met het heden? Te- vrede- n , in vrede zijn met wat er nu in dit moment is, ook al is er op dit moment een situatie is wat niet fijn is, wat buiten jouw macht ligt om dit hier en nu te veranderen?
Mind- en Heartful in het alledaagse leven staan is de sleutel om het leven te accepteren, zowel het fijne, gezellige, leuke àls het minder fijne en aangename. Wanneer je heartful bent, leef je in het moment en leef je diep in het moment, hetgeen betekent dat je je volledig bewust bent van wat je hebt, het volledig accepteert en er volledig op gefocust bent, er volledig om geeft. Het betekent dat je het geschenk van verbinding met alles aanvaardt, zelfs met het vluchtige, omdat je soms pas ook hebt voor het oneindig grote tot je het oneindig kleine hebt gezien.
Het betekent dat je beseft dat het leven een proces is, geen structuur, een vraag en geen antwoord. Heartful leven betekent toestaan dat het leven eeuwig vrij blijft stromen.
Tevredenheid….de levenservaring om te doen wat je nu op dit moment doet: het lezen van een blog, het lezen van een boek, een kopje koffie of thee erbij, kan je hier tevreden mee zijn?

Wat levert het je op hier en nu tevreden te zijn?
Aan de universiteit van Harvard heeft een wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat volledig aandacht schenken aan wat we hier en nu doen- tevreden zijn met de werkelijkheid van hetgeen IS, ons het gelukkigst maakt.
Er is een prachtig oud Amerikaans- Indiaans verhaal over tevredenheid in actie nl ‘ Er vechten twee wolven in mijn hoofd. De ene wolf is uitgehongerd en destructief en wil alleen maar vernietigen. De andere wolf is nobel en vriendelijk. Welke zal winnen? ‘ Eenvoudig : degene die ik voed.
We weten dat hetgeen we aandacht geven, groeit.
Als we onze ontevredenheid voeden met onze aandacht, zal ze sterker worden tot ze uitgroeit tot woede en zelfs vernietiging. Als we daarentegen onze tevredenheid voeden met onze aandacht zal ze sterker worden en uitgroeien tot meer rust, meer vrede, meer geluksgevoel.
We kunnen dus hier en nu en vandaag oefenen om te-vreden te zijn door hier en nu dankbaar te zijn voor wat we hebben.

Tevredenheid komt voort uit de verbinding met onze bron; de brug tussen onze innerlijke bron en haar uiterlijke manifestatie/ expressie is het verband tussen onze geest, ons lichaam en onze essentie. We hernieuwen die verbinding wanneer we tevreden zijn met ons leven door onze fysieke gewaarwordingen te voelen en door hier tevreden mee te zijn.
Tevredenheid komt vanzelf tot stand wanneer we niet langer meer proberen andere mensen of onszelf te controleren of te veranderen. Laat wat diep vanbinnen zit gewoon zijn en alles wat moet veranderen, zal veranderen…alleen de manier waarop, wanneer is niet aan jou om te bepalen.
Je kan dus de kettingreactie van ontevredenheid stoppen door vandaag de beslissing te nemen te stoppen vanuit automatische piloot te reageren op wat verkeerd lijkt te gaan in je leven door je bijvoorbeeld af te reageren op je partner, je kinderen, je omgeving…

Realiseer je dat je wanneer je ontevreden bent, je ontevredenheid niet echt te maken heeft met de staat van je situatie of omstandigheden, maar wél met de staat van je denken, van je bewustzijn. Het is de manier waarop je naar een situatie kijkt, die bepalen hoe je je voelt in die situatie. Je hoeft nergens anders heen te gaan of iets anders te zijn. Wees gewoon wie en wat je bent, maar dan dieper.

Tevredenheid begint hier en nu bij jezelf.
Zoek niet uitsluitend tevredenheid in je levenssituaties, maar in het leven op zich, zoek tevredenheid niet in je emoties en gedachten maar in jouw essentie, zoek evenmin tevredenheid in een gedachte over jezelf, maar in jezelf, vind tevredenheid in wat je doet in het hier en nu – er is geen enkel ander moment dan hier en nu. Gewoon tevreden zijn, in vrede met wat is.
Tevredenheid begint altijd in jezelf, ongeacht waar je woont of met wie je woont. We krijgen tevredenheid op dezelfde maner waarop we heartfulness krijgen, door ze niet te krijgen, maar door ze te geven en te belichamen. Wanneer we tevreden zijn om gewoon te zijn, zijn we geen has-beens of wannabe’s , maar mensen. Wanneer we tevreden zijn met al wat is of niet is, met het leven als kans in plaats van het leven als grote opdracht, hebben we echte tevredenheid en een echt leven.

‘ Waar we ook op wachten – gemoedsrust, tevredenheid, gerechtigheid, genade, innerlijk bewustzijn van eenvoudige overvloed- het zal zeker tot ons komen, maar alleen wanneer we klaar zijn om het te ontvangen, met een open en dankbaar hart. ‘ ( Sarah Ban Breathnach)

Mieke Box 45