Paragnost Eddie en Consulenten

Creatief omgaan met kritiek

Creatief omgaan met kritiek. Je bent heel creatief en toch aarzel je om naar buiten te treden met hetgeen je creëert. Ik hoor vaker creatieve zielen verzuchten bang te zijn om naar buiten te komen, zichzelf te laten zien. De volgende keer gaat het gesprek dezelfde richting uit. Creatief omgaan met kritiek. Je bent heel creatief en toch aarzel je om naar buiten te treden met hetgeen je creëert. Ik hoor vaker creatieve zielen verzuchten bang te zijn om naar buiten te komen, zichzelf te laten zien. De volgende keer gaat het gesprek dezelfde richting uit.

Eén ding is zeker: kritiek zal er altijd zijn, dus aanvaard dat je een publiek zult aantrekken dat je creaties zal waarderen en een publiek dat je creaties niet zal waarderen. Denk dan maar eens aan het eerste: je wordt gewaardeerd, erkend en gezien. Of denk je aan het laatste en berg je je creaties veilig op?
Er is een groot verschil tussen kritiek krijgen op je creaties en kritiek krijgen op de mens die je bent. Als iemand niet van jouw creaties houdt, betekent dat eigenlijk niet dat die persoon je afwijst, hoewel jijzelf afwijzing ervaart. En dat is wel een verschil, omdat jij je helemaal afgewezen voelt.

Het ligt dus zeer gevoelig. Want je laat jezelf zien en dat houdt risico’s in. Zeker vanuit het aardse denken en leven belicht. Dit heeft niemand in de hand. Laat dat dus los en laat je verder inspireren door mensen die zich wel aangesproken voelen door wat jij doet.
Onder die gevoelige snaar ligt meestal een verleden. Kinderen die zich gesteund en gewaardeerd voelen door hun omgeving, hebben minder last van kritiek omdat ze een andere kijk hebben op kritiek. Als je als kind vaak te horen kreeg dat je er niets van bakte, neem je die overtuigingen mee.

De essentiële stap naar het anders omgaan met kritiek is het verleden te helen en dat kan best op diverse manieren. Ik ervaar EMDR nog steeds als een snelwerkende en efficiënte manier om alle kleine en grotere traumatische ervaringen en imprinten te neutraliseren. Doordat je meer zelfvertrouwen ontwikkelt, vermindert de angst om kritiek te krijgen. Je kunt anders omgaan met kritiek. Kritiek hoeft niet altijd negatief te zijn. Het geven van kritiek op gepaste manier is niet zo eenvoudig.

Soms kun je de kritiek gebruiken om je creaties te verbeteren, vooral als je vaker dezelfde aanmerkingen krijgt.
Het luisteren naar kritiek zonder je persoonlijke afgewezen of afgekeurd te voelen, helpt je om kritiek meer als een waarnemer te bekijken. Anderzijds is het niet de bedoeling dat je je creaties, die ontstaan vanuit je ziel, gaat aanpassen waardoor je je authenticiteit inlevert.
Uiteraard is het goed om mensen te mijden die voortdurend op alles opmerkingen geven en beledigend uit de hoek komen. Het omgaan met positief visionair ingestelde mensen is inspirerend, mensen die enkel maar afbreken mag je aan jou voorbij laten gaan.

Luister vooral naar mensen die je ondersteunen, positieve feed-back geven, het beste in jezelf naar boven halen. Voor hooggevoelige mensen is het heel snel voelbaar of kritiek een positieve klank heeft, of dissonanten of wanklanken produceert. Twijfel nooit aan de trillingen en intenties van woorden.

Creatieve hartegroet
Mieke