Paragnost Eddie en Consulenten

Cranio-Sacraal ook voor dieren

Cranio-Sacraal ook voor dierenCranio-Sacraal ook voor dieren. Ik denk dat het ongeveer 15 jaar geleden is dat ik na mijn opleiding tot emotioneel lichaamswerker, interesse voelde ontstaan voor cranio, een heel zachte manier van lichaamswerk. Na enig wikken en wegen zag ik de foto van Etienne Peirsman en voelde meteen een connectie. Na 1 telefoon met Etienne schreef ik me in. Ondertussen heeft Etienne Peirsman ook in NL zeer veel bekendheid en leidt hij al heel veel jaren mensen professioneel beroepsmatig op. Niet enkel in België en Nederland is hij een boegbeeld, maar als je even zijn curriculum naleest, dan kom je meteen alles te lezen.

De basisopleiding was voor mezelf voldoende om te ervaren dat deze manier van lichaamswerk een zeer diepgaand helend en genezend (zelf) effect heeft, er wordt niets gemanipuleerd in het systeem van mens en dier, ondanks dat er een stevige basiskennis anatomie aan te pas kwam. We schrokken wel even toen Etienne ons bij een eerste behandeling meegaf, alles los te laten, niet bezig te zijn met gewrichten, botten en beentjes, maar de verbinding met de persoon en onszelf als ingang als hoofdzaak moesten stellen. Controle los laten en diep intuïtief in verbinding gaan.

Controle los laten en voelen, niets forceren maar luisterend voelen in de beweging en de rustpunten. Een wereld van verschil, waar denken en controleren overbodig worden en er enkel verbinding is. Vol-ledig.

Cranio is een holistische manier van behandelen, lichaam en geest vormen ook een eenheid bij dieren. Dieren met een traumatisch verleden, een traumatische geboorte en/of traumatische ervaringen gedijen heel goed met cranio. Samen met de juiste Bachbloesemremedies kunnen dieren behoorlijk goed ‘herstellen’.

Op fysiek vlak beschikken dieren zoals paarden, honden, katten over een cranio-sacraal systeem dat de botten van de schedel en de wervelkolom omvat, vandaar cranio of cranium en sacrum of het heiligbeen. In een basisbehandeling ontstaat er interactie en herstel op het vlak van de ademhaling, de spieren en de bloedcirculatie.

Cranio wordt ook toegepast als een dier verkeerde bewegingen heeft gemaakt of na operatieve ingrepen. Dit in overleg en advies met een dierenarts.

Zoals bij de mens dit systeem uit balans kan geraken, kan dit dus ook bij dieren. Door langdurige stress, traumatische ervaringen, angst enz… kunnen de vitale organen aangetast worden en ziek worden.

Ons Caspertje geniet dagelijks van ‘zijn-onze’ momenten, en zeker nu hij een nagelbedontsteking heeft en zich niet zo lekker voelt. Er komt geen moeten aan te pas, hij komt op mijn schoot liggen en kruipt soms helemaal weg, veilig en geborgen. Ik maak verbinding en contact, intuïtief en telepathisch met ‘zijn systeem’ en met wat hij toelaat in het moment. Het gaat niet over wat ik wil en waar het naartoe leidt, maar ik luister en voel zonder iets te willen.

Het is een wisselwerking tussen onze systemen, van hart tot hart, van ziel tot ziel, via ons lichaam. Mijn ene hand komt in beweging, mijn andere hand volgt, zachtjes in de beweging. Ik sluit mijn ogen en volg de beweging die soms stopt en dan hoor ik Casper even zuchten, in de ontspanning en het loslaten. Er zijn geen grenzen meer, we zijn één. Eén in de beweging, één in de rust, één in de stiltefase. Alles is goed. Zolang het duurt, er is geen tijd, op dat moment is er slechts het stromen in de beweging en de stilte.

Meditatief. Zo wordt cranio door mensen ook ervaren. Dieren vertellen het niet in ‘woorden’, maar laten het voelen.

Hoelang een ‘behandeling ‘ duurt met dieren… er is geen afspraak omdat dieren aangeven: ‘het is genoeg’.

Dieren zijn niet bezig met technieken en met tijd, dieren zijn ‘in’ het moment. Het mooie ervan is dat dieren ons naar het moment brengen, om in het moment aanwezig te zijn. En dat is wat ons Caspertje mij elke dag laat ervaren. Wees in het moment, laat je controle los, er is altijd beweging zelfs in de stilte en de rust.

Wij mensen hebben meestal zoveel woorden nodig om een ervaring te delen, dieren niet en niet omdat ze niet zouden kunnen communiceren. Ze communiceren als het nodig is, niets teveel en niets te weinig, maar altijd in het moment.

Wat doet Casper, wat doen dieren tijdens het gebeuren? Loslaten, in slaap vallen, zich overgeven, herstellen en dat dit ook op ons, als ‘gever’ hetzelfde effect heeft, dat ervaar ik keer op keer weer opnieuw. Dieren zijn dankbaar en laten los, wij mensen zijn dankbaar en houden meestal vast.

Inspirerende hartegroet
Mieke Box 45