Paragnost Eddie & Consulenten

Controle?! Laat los!

ControleControle?! Laat los! De kern van leren loslaten is:
De onvolkomenheid van het leven accepteren en realistisch onder ogen zien hoe weinig macht je hebt over je levensgeluk. Als je minder wanhopig naar die macht streeft, kun je je meer overgeven aan het toeval. Dan sta je meer open voor het onverwachte en geniet je volop van alles wat het leven je wel biedt.

Hoe bereik je de toestand van ontspannen vertrouwen die bij loslaten hoort?
Met behulp van twee parallel lopende sporen: Denken en Voelen. 1. Denken gebruik je om onder ogen te zien wat er werkelijk aan de hand is. 2. Voelen, je intuïtie, gebruik je om datgene over jezelf te weten te komen wat je niet kunt beredeneren!!
Wat wil ik nu echt? Wat is goed voor me? Die vragen moet je af en toe maar een beetje door je heen laten gaan. Dat lukt het beste als je ontspannen bent, want dan is het makkelijker om tot nieuwe inzichten over jezelf.
In die tussentijd kun je je eigen keuzes maken hoe jij je leven invult. Hoe je in het leven staat en
hoe je dit wilt leven.
Het leven pakt natuurlijk niet altijd alleen maar geweldig uit als je de controle loslaat. Maar je hebt er dus wel keuzes in om die controle los te laten!

Voor mezelf viel het op dat ik erdoor ging ontspannen. Ik deed een mindfulness oefening, ik kalmeerde mijn ademhaling en ik genoot van mijn aanwezigheid in de ruimte. Het lukte dus om de controle los te laten, elke gedachten er te laten zijn, zonder oordeel. Opgelucht!
Als je er geen controle over hebt, laat het dan gaan!!
Het is zo verleidelijk om te denken dat je de wereld om je heen kunt controleren. En het is zo makkelijk om frustratie, boosheid, ongeduld en irritatie te ervaren als je merkt dat het leven zich anders ontvouwt dan je voor ogen hebt.
Het is verspeelde energie, onnodige stresshormonen. Als je er geen controle over hebt, stop dan met verlangen dat het anders was. En omarm de realiteit.

Het omarmen van de realiteit betekent dat je je drang naar controle loslaat!!
Dat je het leven gewoon  . Dat je het accepteert zoals het komt en het durft te omarmen, ook al bevalt de uitkomst je niet.
Dat geeft je ontzettend veel rust. En als je rustig en kalm bent, is het veel eenvoudiger om blij en vrolijk te zijn. En als je kalm en blij bent, zul je merken dat het leven ineens veel makkelijker aanvoelt, je beweegt met de golven mee, inplaats van tegen de stroming in.
Het woord MOETEN, is dus ook een controle woord, hoe vaak hoor je niet om je heen: “Ik moet nog dit en ik moet nog dat”. Het is op je tenen leven en in een rush. Het kan dus ook anders, en voelt zoveel beter.
Het is bijna kerst 2018 en vele mensen ervaren deze tijd als stress en als moeten. “Wij moeten met de familie samen zijn” “Wij moeten nog cadeaus halen” “Wij moeten alle boodschappen nog doen” etc etc… Geforceerd dus, en vol controle! Geniet je dan echt volledig van het samen zijn en kerst op een liefdevolle manier?! Misschien wel, misschien niet! Het is in elk geval leuk om daar eens over na te denken. Rennen doen wij als mens al teveel, lekker rustig zitten en bewust worden van ons handelen, kan zoveel ademruimte scheppen.
Ik wens dan ook iedereen een liefdevolle en vooral ontspannen feestdagen toe en een mooi en gezond 2019.

Warme groet, Esmee