Paragnost Eddie en Consulenten

Ik communiceer ‘ met stijl ‘ deel 2 (van 4)

Ik communiceer ‘ met stijlIn het tweede blogje gaat mijn aandacht naar de auditieve communicator. Misschien kan je je herkennen in deze stijl, en hoe het komt dat iemand met een andere communicatiestijl ruis kan veroorzaken. De focus op de blogs ligt in het leren afstemmen op elkaar communicatiestijl met als doel de communicatie te verbeteren, misverstanden te vermijden én de verbinding met je gesprekspartner te bevorderen. Zoals ik in het eerste blogje schreef: het is belangrijk interesse te hebben in je gesprekspartner, werkelijk verbinding te willen creëren, als je je eigenlijk slechts wil verbinden met mensen die dezelfde communicatiestijl hanteren, is dat een keuze die je maakt hierin en dat is prima. Dit is wat ik vaak terugvind bij mensen die zich uitdrukken in de woorden ‘ gelijkgestemden ‘ vanuit het ‘ we verstaan, begrijpen elkaar ‘. Zeker in spiritualiteit is het belangrijk om elkaar te begrijpen, te verstaan…heel interessant om met aandacht en betrokkenheid te luisteren hoe groot en boeiend de diversiteit is in hoe mensen hun spirituele belevingen communiceren.

Mensen die een overwegend auditieve communicatiestijl hanteren zijn geboren vertellers, uitstekende spreektalenten, ze worden vaak teruggevonden in het onderwijs, in het schrijvers vak , ze zijn dus sterk gefocust op verbeteringen aanbrengen, zitten boordevol ideetjes, zijn altijd in voor discussies. Ze hebben bovendien een uitstekend geheugen want elk gesprek die ze ooit hebben gehad herinneren ze zich feilloos. In het onderwijs zijn dat de studenten, leerlingen die weinig notitie nemen, maar de leerstof auditief in zich opnemen. Goed om te weten, onderwijsmensen en ouders…

De woorden, zinnen die je hen hoort gebruiken zijn ook weer typerend nl

‘ Ik heb de behoefte om me af te stemmen op….’ , Die vent is gewoon uit zijn nek aan het kletsen ‘ , ‘ He, er gaat een belletje rinkelen…’ , ‘ Ik moet je laten, ik spreek je later nog wel ‘ , ‘ Ik hoor je klaar en duidelijk, je hoeft niet zo te krijsen zeg! ‘, ‘ Fijn dat ik aan jou een klankbord heb, gezellig om ook even bij te praten met elkaar ‘….gaat er een belletje rinkelen? Herken jij je in deze communicatiestijl of iemand anders in je omgeving?

Zoals ik in het eerste blog schreef, heeft elke communicatiestijl zijn voor- en nadelen, zo ook zijn er fijne kanten en minder leuke kanten aan een auditief ingestelde communicator.

Ik herken bij mezelf dat ik een auditief ingesteld communicator ben…wat mijn partner niet altijd zo leuk vind en soms tot discussies kan leiden in mijn omgeving…ik herinner me grotendeels gesprekken die werden gevoerd, ik onthoud wat iemand me heeft gezegd jaren geleden en o jeetje, als die persoon ontkent, of het zich niet meer herinnert, of zelfs beweert hierover geen gesprek te hebben gehad. Dat werkt soms bij mezelf als een rooie lap op een stier. Vroeger dramde ik hierin door, ik moest en zou gelijk krijgen ( want ik wist nog perfect en woordelijk de inhoud van een gesprek) nu kan ik het ook laten omdat ik weet dat elke discussie olie op het vuur is, en als de ander zich het echt niet meer herinnert, dan moet ik dit accepteren. Het kan me wel nog irriteren, omdat ik me getriggerd voel in dat stukje…’ niet gehoord te zijn geweest, ‘ of niet au sérieux te worden genomen ‘…noem het ego, dat zal dan wel zo zijn. Maar ik schreef het net, elke communicatiestijl heeft zijn pro’s en contra’s, zijn eigen gevoeligheden.

Het kan best zijn door jaren les te hebben gegeven dat ik meer aandacht heb gegeven aan het auditieve aspect, ik heb eigenlijk non-stop gestudeerd, heel veel gelezen ( wat ik overigens nog doe), ik heb op toneelschool gezeten, ik heb een professionele opleiding gevolgd tot muzieklerares…mijn oren stonden altijd open. En lesgeven deed ik al sinds mijn 5 de levensjaar, ik was toen al bevlogen en gepassioneerd bezig met taal…en ik heb inderdaad mijn passie gevolgd, nou ja…ik heb zoveel passies en ben er ook volledig voor gegaan.

Schrijven….jazeker, genoeg mensen die me vragen wanneer mijn boek er eindelijk komt…ben al vaak begonnen, maar ik voel niet die gedrevenheid om een boek te schrijven, ik hou het ( op dit moment) liever bij korte schrijverijen, en soms denk ik bij mezelf ‘ er wordt al meer dan genoeg geschreven, vaak over hetzelfde onderwerp op een andere manier, geen zin in , ik ben niet origineel genoeg, laat het maar over aan diegene die elke dag schrijven aan een boek, ik zal het boek wel kopen en lezen. Haha…neen hoor, ik ben zeker niet lui of gemakkelijk, een boek schrijven resoneert niet met mijn zielsdoel, of saboteer ik mezelf? Hm….het is wat het is. Ik lees te graag, dat is het. Anderzijds zie ik soms wel na het verzenden van mijn blog dat ik een fout heb laten staan….verdorie, dit hoort niet, ik heb de pest aan het schrijven van fouten! Mijn blog terughalen bij Eddie…zou een optie zijn, maar dan denk ik weer bij mezelf: rustig aan, Mieke, schrijf je blog en herlees dit blog en verbeter de foutjes, niets aan de hand, jaag jezelf niet zo op!

Typische kenmerken van een auditief communicator. Ik heb ook de neiging om vrij direct te zeggen wat ik denk, wat ik voel, en soms schiet hierbij diplomatieke kant erbij in…zeker in situaties waarin ik merk dat vb een gesprekspartner met zijn/ haar mobieltje aan het spelen is, me voortdurend in de rede valt, me opjaagt om mijn verhaal af te maken, terwijl ik nog iets wil vertellen, of ik in lichaamstaal heel duidelijk kan opmerken dat die gesprekspartner geen zin heeft om te luisteren, of in het oogcontact heel verwarrende signalen uitzendt ( ogen wegdraaien, wenkbrauwen fronsen enz….). Nu merk ik wel door de jaren heen, dat die scherpe kanten wel zachter zijn geworden, ik laat iets gemakkelijker overwaaien als ik merk dat de ander niet de behoefte heeft zich te verbinden. Het is een kwestie van balans zoeken en vinden tussen: wanneer spreek ik, wanneer zwijg ik en op welke manier kan ik mijn communicatie verbeteren zodat de ander zich ook begrepen en verstaan voelt.

Een auditief communicator stelt eerlijkheid op prijs. Als dit er niet is, dan stopt vaak een verder contact. En hierin kan ik me ook herkennen. Omdat mijn heldere kanalen openstaan, ben ik naast mijn auditieve ingesteldheid ook heel sterk kinesthetisch…een voeler. Ik voel haarfijn aan als mensen een loopje nemen met het woord, met een belofte…vaak voor het zich concretiseert. En daarop zegt mijn partner vaker ‘ ik ga meer naar jou moeten luisteren, want hetgeen jij al zolang aanvoelt, klopt helaas ‘. Dat dit uiteraard ook te maken heeft met mijn zich verder ontwikkelend mediumschap en mijn groeistuipen en leerlessen, vind ik heel natuurlijk.

In mijn gesprekken met cliënten heb ik geleerd me af te stemmen op hun communicatiestijl, het is elke dag hiermee bewust aan de slag gaan en hierin merk ik dat mijn communicatiestijl overwegend auditief én kinesthetisch is. Soms vragen cliënten me of ik nota neem van de gesprekken….neen, helemaal niet! Ik heb gewoon een olifantengeheugen en herinner me snel een vorig gesprek, hoelang dat ook is geleden. Het voelt prima, ik heb hier geen last van, mijn harde schijf kan blijkbaar veel informatie opslaan. En ook dat is een voordeel.

Ik communiceer ‘ met stijlBelangrijke tips als gesprekspartner :

– Geen druk uitoefenen ( je hebt geen tijd om te luisteren, maar wil de moeite doen…beter een ander tijdstip afspreken in dit geval)
– Hen laten uitspreken
– Stoorzenders ( gsm, tv, radio…) vermijden
– Aanwezig en betrokken zijn in een gesprek ( aandachtgerichte communicatie)
– Vermijden van schreeuwen, roepen, kruisen, of norsheid in een gesprek
– Je zelf evenmin laten onderbreken in een gesprek ( gelijkwaardigheid in de communicatie)

Dit zijn alweer enkele wetenswaardigheden en tips in het geval jouw gesprekspartner voornamelijk een auditieve communicatiestijl hanteert. Weet dat we bij elk gevoel van irritatie, dit gevoel kunnen veranderen door op een eerlijke en oprechte manier zonder in de strijd te gaan, elkaar tegemoet kunnen komen, zonder zichzelf te verliezen in de ander, zonder zichzelf vast te klampen aan wat vertrouwd is.
Gaat er een belletje rinkelen? Welke communicatiestijl hanteert deze dame? En wat denk jij , welke communicatiestijl de man hanteert…ZIE je wat ik BEDOEL?

Tot een volgend blog!
Medium Mieke

www.miekecoigne.com