Paragnost Eddie & Consulenten

Bewegen voor groot en klein

Bewegen voor groot en klein Ik denk dat het een kleine 20 jaar geleden is dat ik me inschreef in een opleiding edu-kinesiologie, in Antwerpen bij Helena Dupuis. Ik was toen nog werkzaam in het onderwijs. We startten met een heel klein groepje, 5 cursisten, allen werkzaam in het onderwijs. Eerder had ik me in het pedagogisch werk verder geschoold als remedial teacher. En toch ervoer ik een beperking in de aanpak van leerlingen met leermoelijkheden. Differentiëren in het onderwijs en toch voelde ik… er is veel meer mogelijk dan een aanpak met het linkerbrein. En ja hoor, jaren later werd mijn aandacht getrokken naar een brochure die me toeviel. Edu-kinesiologie of Brain-Gym. De grondlegger van deze bijzonder heilzame aanpak is Paul E. Dennison en zijn echtgenote Gail. Hij begon zijn zoektocht om studenten te helpen hun leermogelijkheden te verbeteren. Hij ontwikkelde een prachtige methode, gebaseerd op een diepgaand hersenonderzoek.
Edu-kinesiologie is gebaseerd op spiertesten en via spiertesten worden de oorzaken van leermoelijkheden die je heel ruim mag opvatten onderzocht én met een heel specifiek op elk kind afgestemd programma opgesteld. Niet enkel leermoeilijkheden maar evengoed andere klachten als storingen in de grove en fijne motoriek, allergische reacties, concentatrie- en aandachtsproblemen, traumatische ervaringen, faalangst, reken-en taalproblemen die door onderliggende zaken worden veroorzaakt en waar men in het onderwijs niet kan achterkomen. Het onderwijs is niet afgestemd op dieper onderzoek. Zelfs differentiëren om te differentiëren is geen oplossing. Dus dàt was een bijzonder interessante ingang voor mezelf om zelf te ervaren hoe dit werkte. Het gebied is bijzonder ruim om met kinderen te werken.
Belangrijk om te weten is dat negatieve stress de samenwerking van bepaalde hersendelen belast en uit balans brengt. Er spelen ook wel erfelijjkheidsfactoren mee, maar niettemin is er altijd een ingang te vinden om problemen met kinderen op jonge leeftijd aan te pakken via brain-gym.
Wat de bijdrage is van brain-gym is dat bewegingsoefeningen een heel grote bijdrage leveren in het integreren en samenwerken van de beide hersenhelften. En bij kinderen waarbij de beide hersenhelften gecoördineerd samenwerken, wordt het creactieve, intuïtieve brein geactiveerd.
Uiteraard ervoeren we zelf alle oefeningen en wat stonden we bij bepaalde oefeningen verbaasd hoe ongecoördineerd onze bewegingen waren, of hoe geconditioneerd we vastzaten in ons denken, ons linkerbrein. We sloegen soms zelf helemaal tilt bij bepaalde oefeningen. Ik was me toen heel bewust dat het onderwijssysteem helemaal niet stilstond bij de ontwikkeling van een kind. Ja, in theoretisch concepten, en generalisaties, maar zo diep? En geen ‘blame’ voor juffen en meesters die heel hard hun best doen voor hun leerlingen, maar helaas moet ik toch tot op heden met veel tristesse waarnemen dat op het vlak van die kennis nog een behoorlijk leeg blad is. Het is niet enkel de kennis, maar het kind ook zien als een holistisch wezen, uniek en authentiek in het verwerven van kennis en vaardigheden. Programma’s worden nog steeds opgemaakt door personen die gericht zijn op het afleveren van producten om zo snel mogelijk een bijdrage te leveren aan de maatschappij.
Ik liep zelf tegen een gesloten deur aan, want het paste helemaal niet in het plan van wat geprogrammeerd was. Tja, 20 jaar geleden hè. Altijd veel te vroeg kwam ik nieuwe dingen tegen waar de omgeving nog niet klaar voor was. Het werd afgedaan als bezigheidstherapie. Toch zette ik door en nam een vervolg op de opleiding die nog veel dieper ging.
Ik kon er nergens mee terecht in schoolse context, dus zette ik mijn stappen om kinderen individueel te begeleiden, samen met de ouders. Samen. Ik ben een samen-mens. Dus ik ervoer het als bijzonder dat ook die ouders openstonden, meestal ten einde raad. Ik kon niet alles oplossen, maar ik zocht als een pionier naar elke opening om het kind vanuit zijn zielskleur te benaderen. En hier vond ik heel veel terug in de antroposofie van Steiner.
De eerste en enigste plek waar ik daadwerkelijk als zorgcoördinator de ruimte kon nemen om op een heel leuke manier kinderen te ondersteunen en te laten ervaren dat ze via bewust gekozen ‘oefeningen’ meer en meer zelfvertrouwen kregen, minder faalangst hadden, meer geconcentreerd en ook ja, dyslectie, dyscalculie, ADD, ADHD als sneeuw voor de zon verdwenen. Ergens heb ik sinds mijn hogere studies mij compleet afgezet tegen de gangbare visies, puur vanuit mijn voelen en weten. Maar zoals ik al schreef. Ik was te ver voor mijn tijd toen.
Hoe het allemaal werkt in de hersenen is wonderbaarlijk, maar dat het werkt is prachtig. Wacht dus echt niet te lang om als ouder in beweging te komen en doorbreek alle oude aannames dat je kind zus of zo IS.
Er klopt meestal heel weinig van. Maar je kind is er wel de dupe van. Ik heb altijd met passie in het onderwijs gewerkt en ik was behoorlijk rebels tegen het gangbare, voor normaal aangenomen verloop van hoe het moest zijn ingegaan (juiste werkwoord?).
Nu zie ik wel dat ik mijn mediumschap belichaamde op mijn manier als een soort van boodschapper.
En als ik hierop terugkijk heb ik alles zelf ervaren, niets uit de boekjes gehaald: ik heb mijn kennis belichaamd. Soms wordt me wel eens gezegd dat ik veel weet en zoveel heb geleerd, dat klopt. Maar ik heb het ook allemaal zelf ervaren en ik ben mezelf gigantisch tegengekomen. Ik laat op dit moment ook heel veel van die oude kennis los en o jee, ook hier kom ik mezelf ook weer tegen.
De prachtigste reis is de reis naar mezelf. En als ik mijn ervaringen mag delen met reisgenoten, ben ik je beste reismaatje. En dat geldt ook in de andere richting. Ik ben 60 en hoef niets meer te bewijzen op aarde. Ik doe mijn ding naar beste vermogen, inspirerend bezield.
Lekker bewegen is ook heel heilzaam voor ons, volwassenen. Waar linker en rechter, mannelijk en vrouwelijk hart in hart samengaan, worden we de complete mens. Dat is wat ik elk opgroeiend kind van harte toewens.
NU en niet over 10 of 20 jaar. Herken je bij je kind(eren) een probleem, en alles wat je tot nu toe hebt ondernomen, heeft geen effect? Je hebt niets te verliezen, ik weet uit eigen ervaring dat een professioneel edu-kinesioloog je kind verder kan helpen.
Een leuke oefening , groot mens, kijk eens even naar de tekening. Neem twee gekleurde stiften of potloden naar eigen keuze, adem rustig en uit, het is geen examen of test, en laat de twee stiften of potloden synchroon over je blad glijden. Laat je verrassen wat er gebeurt. Een heel goeie oefening om het linker-en rechterbrein te synchroniseren. En ook leuk om te doen, al kan het misschien even frustrerend zijn om te doen. Blijven doen.
Wil je hierover meer weten, dan ben ik altijd bereid om toelichting te geven.

Warme beweeglijke inspirerende groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com