Paragnost Eddie & Consulenten

Baby’s en hoogsensitiviteit

Baby’s en hoogsensitiviteit Hoogsensitiviteit en baby’s …omdat het een aangeboren eigenschap is en niet verworven met opgroeien en ouder worden. Een kind wordt hiermee geboren of niet en dit is niet kort door de bocht gedacht. Het is na de geboorte van een kind niet onmiddellijk te zien of het hoogsensitief is of niet. Meestal voelen opvoeders/ ouders het na een tijdje wel, en zeker als jonge ouders min of meer vertrouwd zijn met hoogsensitief en hoe ze dit kunnen herkennen bij het kind.
Het kan wel helpen voor jezelf als ouders erachter te komen of jouw/ jullie kindje tekenen vertoont van hoogsensitiviteit en waarop je kan letten en/ of aandacht aan geven. Vroeg begonnen, half gewonnen.

Enkele punten die je opmerken :
– Huilgedrag : gevoelige baby’s zijn meteen heel reactief, hetgeen inhoudt dat ze sneller huilen bij overprikkeling vb te warm, te koud, een natte of vieze luier, harde geluiden, sterke verlichting worden intenser ervaren en hun ongenoegen uiten ze door sneller te huilen. Teveel prikkels, teveel speelgoed in een wieg, teveel activiteiten kort na elkaar leidt snel tot overprikkeling ,dus doseren is heel belangrijk. Anderzijds hebben baby’s prikkels nodig om zich te ontwikkelen, doch bij té weinig activiteiten en aandacht gaan baby’s huilen. Als de baby gezond is en er niets bijzonders aan de hand is, huilen baby’s om emotionele of fysieke stress los te laten, waardoor het nadien tot rust komt. Let op die kleine tekentjes die kunnen verwijzen dat je te maken hebt met een hoogsensitief kindje.

– Hoogsensitieve baby’s hebben vaker moeite met in- en doorslapen en zeker in het geval ze overdag teveel prikkels hebben ontvangen!

– Hoogsensitieve baby’s houden alles in de gaten, observeren veel en worden graag rechtop gehouden zodat het alles kan volgen en zien.

– Hoogsensitieve baby’s voelen de stemming en emoties van zijn opvoeders/ouders heel goed aan, alsook de gevoelens en emoties waarvan de ouders zich niet bewust van zijn. Ook dat voelen hoogsensitieve baby’s heel goed aan.

– Hoogsensitieve baby’s hebben vaker last van voedselallergie waardoor ze eczeem kunnen ontwikkelen, darmproblemen kunnen ontstaan.

– Bij gevoelige baby’s merk je sneller dat ze sneller geprikkeld reageren en dit kan je opmerken door de manier waarop ze huilen, het hoofdje wegdraaien en naar beneden kijken, de ogen dichtknijpen, in de ruimte staren of andere manieren om hun gevoel van ontreddering aan te geven.

Natuurlijk heeft elk kind de juiste aandacht en zorg nodig, er is niet echt een ‘handleiding ‘ ter beschikking, maar bij hooggevoelige baby’s is de aandacht en zorg nog specifieker omdat het alle prikkels uit de omgeving en de ouders heel intens opneemt.

Er is op het vlak van hooggevoelige baby’s nog te veel onwetendheid in het algemeen waardoor jonge ouders vaak met de moed der wanhoop naar middelen grijpen om het kindje tot rust te brengen. Je kan wel bij jezelf bedenken dat je ook wel groot bent geworden zonder al die dingen te weten, dat klopt deels…maar hoe vaak heb jij je dan als huidige volwassene onbegrepen gevoeld, al herinner je je niet hoe je je voelde als baby, de herinneringen die zijn wel in je systeem verankerd.

Zonder hierin te overdrijven uiteraard of het als speciaal te moeten neerzetten, zoals ik al schreef, je bent ermee geboren of niet, het is geen kwestie van hoogsensitiviteit te moeten ontwikkelen als kwaliteit of gave, dan het samen met ouders, en op latere leeftijd in het onderwijs met leerkrachten, op een bewuste manier aan te pakken en dat kan toch maar door inzicht te hebben in de kenmerken en verschijnselen van hoogsensitiviteit. Van hoogsensitief naar hoogbewust omgaan met zichzelf en de omgeving.

Zeker door de toenemende overprikkeling op elk vlak, alsof het allemaal heel ‘normaal ‘ is, dienen we stil te staan bij de behoeften van het kind, elk kind, en het zeker niet af te doen als flauw of aanstellerij. Er zullen altijd wel kinderen worden geboren die minder sensitief zijn en weinig last en hinder ondervinden, het zegt helemaal niets over de toekomst van de kinderen in het algemeen. Het wordt wel wat moeilijker als de ouders zelf niet hooggevoelig zijn en het kind of kinderen wél. Als er maar begrip komt voor de behoeften en noden van een hooggevoelige baby die zich verder zal ontwikkelen tot een hooggevoelig individu, en voorbereid wordt om relaties aan te trekken die afgestemd zijn op diezelfde frequentie, zich een weg weet te vinden om op de juiste werkplek terecht te komen zonder zijn identiteit en authenticiteit te verliezen, omwille van het onbegrip en onwetendheid.

Heb je vragen rond hooggevoeligheid in het algemeen, je kinderen, relaties, werk, gezondheid? Aarzel niet om te bellen, te chatten….ik ben zelf hooggevoelig en via een verdere opleiding bekwaam ik als professioneel HSP Coach.

Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com