Paragnost Eddie & Consulenten

Archetypes Morgan le Fay en Arthur

Archetypes Morgan le Fay en ArthurIk heb me in dit blog laten inspireren door het nieuwe Pele-rapport van Kaypacha en het blog van Bob.
In dit blog neem ik even een persoonlijke weg, vanuit twee archetypes die zich lieten zien. Ik weet niet de reden waarom, dus ik heb een verbinding gelegd die wellicht niet te rijmen is met wat we kennen. Niettemin deel ik het graag, al voel ik dat het blog niet àf is.
Morgan le Faye en Arthur zijn de hoofdfiguren uit de Arthur-legende. Morgan le Faye wordt overwegend afgebeeld met zwart haar, een bleke huid met een raaf als beschermgeest.
Morgan le Faye is het ultieme archetype van de vrouw. Arthur is het ultieme archetype van de man.
Door de vrouw verwerft de man wijsheid. Daarom strijdt Morgan le Faye met Arthur. Morgan initieert de taken en beproevingen die Arthur en zijn ridders moet overwinnen op hun zoektocht naar ridderlijkheid en koningschap.
Velen kennen de Arthur-legende. In de middeleeuwse Arthur-romances is Morgan le Fay Arthur’s halfzuster en zijn belangrijkste tegenstander, een prachtige tovenares die haar sluwheid gebruikt om Merlijn de tovenaar in de sluiten, de orde van de Ronde Tafel te ondermijnen en Arthur’s ondergang tot ondergang te brengen. Uit een incestieuze relatie baart ze Arthur een zoon.
Maar Morgan le Fay is ook een van de priesteressen die Arthur’s lichaam naar het elfeneiland Avalon brengen, waar ze beiden verlossing vinden. Daar vindt heling en genezing plaats door eerst vanuit een heel diepe slaap te ontwaken als de tijd hiervoor rijp is.
Het verhaal van de heilige graal is de zoektocht naar de wijsheid en vindt zijn hoogtepunt in die zoektocht. Morgan sluit Merlijn op in kristal, zodat de ridders van de Ronde Tafel geen beroep kunnen doen op zijn toverkunsten.
De graal moet alleen worden gevonden door ridderlijkheid en moed. De graal zelf bestaat in een rijk tussen de stoffelijke aardse wereld én de vrouwelijke elfenwereld.
Morgan confronteert Arthur met zijn twee-eenheid van man-vrouw, waabij zij zijn tegenstander is.
Het leven is eigenlijk een liefdesverhaal met het doel de verzoening van tegenstanders en daarom is Morgan le Fay de ideale gids naar het elfenrijk.
Bijzonder dat het archetype Morgan le Fay ons in zoveel gedaanten verschijnt; als een beeldschone verleidster, als een boosaardige tovenares, wijze heler, priesteres, moeder, oude vrouw, echtgenote, priesteres. In Bretagne betekent Morgan le Fay morgen, in Italië fata morgana, in de Keltische cultuur moedergodin of Modron.
We dragen allen de innerlijke Morgan le Fay in ons, de innerlijke godin die zowel in de vrouw als de man vertegenwoordigd is. Hierin ligt onze scheppingskracht die sluimert om nu belichaamd te worden.
Mannen en vrouwen belichamen de innerlijke godin/god. Het beeld van dé man brokkelt geleidelijk aan af, en mag alle kanalen openzetten om de innerlijke godin, vrouwelijke wijsheid en scheppingskracht naar eigen kleur volledig te gaan belichamen. Wij als vrouw hebben vanuit onze natuurlijke staat als vrouw, moeder, dochter, verzorgster de kracht en wijsheid om de dualiteit te overstijgen. Oordelen loslaten op welke manier dan ook, zodat de innerlijke godin zich mag laten zien die getuigt van gedragen wijsheid.
We worden nu meer dan ooit gespiegeld of we werkelijk klaar zijn om vanuit onze innerlijke godin/god elkaar te erkennen met respect en acceptatie. Voorbij de vorm.

Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com