Paragnost Eddie & Consulenten

Angst voor de angst?

Angst voor de angst?Veel mensen zijn angstig vandaag de dag. En is dat anders dan bv 10 jaar geleden die angst?
Voelt dat anders of is het nog dezelfde angst als toen?
Vreemd dat je soms niet eens weet wat je voelt dan. Intussen is het al heel lang bekend dat angst ontstaat als je jezelf niet veilig voelt.
Als je bv in een nieuwe situatie terecht komt en je daar geen controle over hebt dan kun je bijzonder veel last van angst hebben.

Maar er is ook angst voor pijn angst voor eenzaamheid en angst voor de dood of angst voor mensen of om werkeloos te worden of voor grote ruimtes of voor hoogte en noem maar op talloze angsten schijnt een mens te hebben.
Waar komt die angst nu werkelijk vandaan? Angstgevoelens zijn ook een gebrek aan zekerheid en onwetendheid.
Dus controleverlies op dat moment kan al een angst veroorzaken. De wetenschap dat je heel goed bent in je werk en dat je toch die angst hebt om een stap verder te gaan is ook angst. Angst dat je het niet aankan en dat je dus anderen zal teleurstellen. Of heb je angst omdat je zelf vindt dat de ladder te hoog ligt? Wie zal het weten, als je niets doet dan zal je het ook nooit weten, toch?
Ook kun je angst voelen van anderen, en dat zijn de hoog gevoelige mensen onder ons die daar heel duidelijk last van kunnen hebben.

Ondergetekende heeft daar ook heel veel last van gehad in mijn jongeren jaren. Zonder dat ik daar zelf erg in had uiteraard.
Zo overviel mij dan opeens een nervositeit waar het angstzweet mij uitbrak.
Zeker geen fijn gevoel kan ik je zeggen vooral omdat ik geen idee had wat de reden was van mijn nervositeit. Later hoorde ik dan wel waar het vandaan kwam en herkende ik helemaal de emotie die daarachter zat maar op het moment zelf is dat niet prettig kan ik je zeggen.
Vanaf dat moment ben ik mijzelf heel goed gaan beschermen en zie je mij sowieso niet meer in grote gebouwen of concertzalen.

De meeste angsten ontstaan in het hoofd. De gedachte aan dingen die kunnen gebeuren en scenario’s die we maken over wat er allemaal niet kan ontstaan als we dit of dat doen.
Het zit in ons hoofd die angst en in de meeste gevallen is angst niet echt realistisch te noemen en ontstaan er bv door een overactief zenuwstelsel irreële angsten.
Als je bv lange tijd jezelf slecht verzorgt en bloot staat aan veel stress dan put je je nieren uit en is dat een regelrechte aanslag op je lichaam.
En meestal verschijnt daar dan ook een bepaald leefpatroon (te veel eten, te veel roken, alcohol drinken, te veel snoepen of te veel koffie drinken .

Je denken wordt verstoort en er ontstaat een gedragspatroon wat zich steeds weer opnieuw herhaald door herinneringen en associaties. En zo ontstaan de meeste angsten.
Een mens is blijkbaar heel creatief in het bedenken van situaties die
Je raakt uit balans en je bent de aarde onder je voeten kwijt waardoor je jezelf angstig gaat voelen. Als dit langere tijd aanhoudt en je doet er niets aan dan kan dit behoorlijk lastig gaan worden inde omgang met anderen want je bent dan als een spons en zuigt daardoor alle energie van anderen op met alle gevolgen van dien.

In de meeste gevallen kun je dus spreken over irreële angsten en is er geen sprake van echt gevaar. Maar door al deze verstoringen in je lichaam is er wel een mechanisme in werking gezet wat zich steeds weer opnieuw aandient.
Je bent als het ware vergeten om de vluchtknop uit te zetten. Want angst heeft ook te maken met moeten vluchten voor iets ( de tijd dat we nog moesten vluchten voor echt gevaar) waardoor de adrenaline in je lichaam ongekende hoogten kan aannemen.
Verschillenden vormen van angst kunnen zich vastzetten in je systeem.

Je kan ook overgeërfde angsten hebben van de tijd dat je nog in de baarmoeder lag. Of dat je bv door omgevingsfactoren nerveus wordt.
In grote gebouwen kan dit voorkomen omdat er veel mensen aanwezig zijn en de meeste mensen hebben internet en de hele omgeving is doordrongen van wifi en dat ‘’is ook bekend’’ is ook een aanslag op je lichaam.
Angst ontstaat door meerdere factoren en we voelen het allemaal wel eens.

Anders is het als je voortdurend onder stress staat en de angst een grote plek in je leven inneemt. Ga er iets aan doen lieve mensen blijf niet lopen met stress en of angsten want het leven is voortdurend in beweging en niets blijft hetzelfde daarop mag je vertrouwen.
Laat de controle los over dingen waar je toch niets aan kan veranderen en probeer meer te relativeren. Er zijn goede methodes om van je angst af te komen, en het is zeker de moeite waard om ermee aan de slag te gaan.

Als je met mij over je angst wilt praten dan ben ik te bereiken bij Paragnost -Eddie box 68.

Warme knuffel,
Elisa-Lis