Paragnost Eddie & Consulenten

Als alles lijkt tegen te zitten…

Als alles lijkt tegen te zitten…Welkom lieve lezer, op Aarde of de aarde….
Als alles lijkt tegen te zitten….want zeg nu eens heel eerlijk, heb jij nog niet minstens 1 keer een ervaring gehad waarin je het gevoel hebt dat alles tegenzit? Meestal zijn we gretig om over onze succesjes, klein of groot, te vertellen, uit te pakken met nieuwe dingen…maar als het tegenvalt, dan hebben we neiging ons terug te trekken, en in stil-zwijgen te verdwijnen: schuldgevoel? Schaamtegevoel? Gevoel van toch eindelijk toch maar een mislukkeling te zijn….vul maar zelf even in wat er dan met jou gebeurt. Anderen hebben hier dan weer minder problemen mee, hebben minder last van doem-denk-gedachten, kunnen de zaken gemakkelijker relativeren. We kunnen hier onmogelijk over oordelen, want elke ervaring is interpersoonlijk.
Het is niet moeilijk te ontspannen als je op een tropisch eiland vertoeft, zalig ligt te bengelen in een hangmat,, met een verfrissende cocktail in je handen.
Stel maar eens dat je net vernomen hebt dat je je job verliest wegens re-organisatie en je geen flauw idee hebt hoe je je huur zal betalen, je lopende rekeningen….ik geloof niet dat je hier lekker ontspannen zal op reageren.
En toch, als alles tegen lijkt te zitten, ronduit fout loopt, is het het verkeerde moment om in wanhoop weg te zakken: integendeel, juist op dit moment waarop paniek, angst, bezorgdheid, moedeloosheid in alle heftigheid naar boven komen, kan je jezelf oefenen in het behouden van gelijkmoedigheid. Juist dan is het loslaten belangrijk en bovendien zinvol. Zolang we allen in ons comfort zitten, is alles in orde….maar als we op een serieuze crisis afstevenen, kunnen we ook bewust oefenen om rustig te blijven, midden in de chaos. Niet eenvoudig, geef ik grif toe!
Natuurlijk is het niet gemakkelijk om rustig en kalm te blijven als om je heen complete chaos heerst. Wat een uitdaging om in die chaos je rustpunt te vinden, tenzij je met je tentje op de hoogste berg gaat zitten, en dan nog….
Het helpt als je jezelf duidelijk kunt maken dat ‘ gelijk-moedig ‘ blijven de beste keuze is en als je geconfronteerd wordt met ene situatie dat onomkeerbaar is, bedenk dan even dat alles voorbijgaat. Dit is de aardse realiteit. Stel in het voorbeeld dat er bij die werkgever geen job meer is voor jou, je kan hierbij protesteren, ontroostbaar zijn tot zelfs woedend….dit gaat voorbij; het leven vraagt uiteindelijk van jou en van iedereen de moedig door te gaan en misschien nog een fijnere job, met een beter salaris en een leuk team te vinden. Je blijft niet hangen in ach en och , want dit zal je inderdaad niet verder helpen en zal je huur en andere kosten niet betalen.

Als je bij de gedachte dat alles voorbijgaat een paniekgedachte opmerkt, dan is dat zeker niet raar, want kijk eens:
– Je wordt ouder, je begint de eerste tekentjes van grijze haartjes op te merken, je ziet hier en daar een rimpeltje verschijnen, je merkt op dat je toe bent aan een leesbrilletje ….
– In het begin van je relatie stuiter je van verliefdheid, kan je er niet slapen, krijg je geen hap door je keel, je loopt voortdurend op wolkjes, stuur je wellicht in het begin honderden berichtjes naar elkaar…die zware verliefdheid gaat ook over, wordt rustiger, bezadigder, meer ingetogen en ook al voel je je nog wel verliefd, je kan ondertussen wel rustig slapen en lekker eten, en die honderden berichten zijn vermoedelijk al niet meer nodig, want je houdt van elkaar….
– Je laptop vertoont meer en meer mankementen en je weet dat je op een goeie dag je spaarpot mag openbreken om een nieuwe te kopen…
– Na de winter volgt de lente komt de zomer en daarna de herfst…alles gaat door, alles verandert en zelfs de winters zijn anders dan vroeger, geen enkel seizoen verloopt zoals het vorige seizoen, ik zeg wel eens dat de seizoenen door elkaar heen lopen, het ene moment voelt het alsof het een stralende lentedag is en de dag nadien voelt het als een druilerige en toch gezellige herfstdag….
– Ik was een aantal jaren geleden verslingerd op de serie van Catweazle, zo verslingerd dat ik zelfs de serie had gekocht. Ook dat is voorbijgegaan….
In alles wat voorbijgaat blijven herinneringen en hoe wij die herinneringen in woorden omschrijven is onze waarheid.
Is dat om triestig en depressief van te worden? Heel veel mensen vinden van wel….alleen is het niet de vergankelijkheid zelf die triest is, maar het is onze weerstand en verzet tegen wat nu eenmaal is zoals het is en voorbijgaat. Er is maar één reden waarom we ons triest voelen en daardoor lijden en dat is dat we ons hart verbinden aan dingen die vergankelijk zijn. En dat kan je vergelijken met onszelf vastklampen aan zeepbelletjes.
We krijgen het leven, we maken er het beste van en na een tijdje gaan we terug naar Huis. Alles gaat voorbij en het idee dat alles voorbijgaat kan ook rust brengen. Je krijgt griep….die gaat voorbij, je breekt je been….je been geneest, je zit in een heel vervelende vergadering…die gaat voorbij, je hebt financiële moeilijkheden en je blijft niet op je lauweren rusten maar onderneemt stappen om die moeilijkheden aan te pakken….die gaan voorbij, je hebt net gebroken met je partner of omgekeerd….pijn en verdriet gaan voorbij. Meestal gebeurt dat niet als je sterft.
Om gelijk-moedigheid en gemoedsrust te ontwikkelen kan het je helpen om je ervan bewust te zijn dat alles voorbij gaat, dat alles vergankelijk is. Zodra je dit erkent, gaat ook de crisis voorbij en hoef je dus niet langer met wanhoop en angst te reageren. Je bekijkt de dingen zoals ze zijn: nuchter.
Het is goed zoals het is en bovendien gaat alles voorbij.
Er is geen enkele reden om tegen de stroom van het leven in te zwemmen. Er is geen enkele reden om wanhoop en angst te voeden omdat de situatie niet aangenaam is. Situaties komen en gaan, zowel de fijne als de onaangename. En dit geldt eveneens voor gedachten en gevoelens die je belasten in je gemoed…ook die gaan voorbij, tenzij je die zelf blijft voeden. Ze kunnen je even in beslag nemen, maar uiteindelijk verdwijnen ze als je ze los kan laten.
Wat er ook gebeurt, het gaat voorbij. Ik schrijf dit blog en zodadelijk is mijn schrijfmoment voorbij. Hoe donker de onweerswolken ook zijn op dit moment, ook die gaan weer voorbij om een glimp van de prachtige zonnestralen op te vangen.
Enkele tips om stappen naar gelijk-moedigheid te zetten en die je je eigen kan maken, bewust:
– Als alles in je leven gelijkmatig verloopt, fantastisch! Geniet ervan met volle bewustzijn.
– Als het een beetje tegenzit, ok ook goed, ontspan je en houd de moed erin, weet dat het voorbijgaat.
– Als het helemaal tegenzit, loopt alles mis en heb je het gevoel dat je de controle over je leven kwijt bent? Blijf in je kern, omring je met mensen die er écht voor je zijn, die écht kunnen luisteren, die je daadkrachtig willen helpen…vermijd mensen die jou eventueel schuldig willen laten voelen ( je hebt een domme beslissing genomen , dus eigen schuld, dikke bult ) die kan je missen als kiespijn, je weet ondertussen ook wel dat die beslissing niet goed was voor je , vermijd ook maar mensen die met je meelijden vanuit hun tegenslagen en hoe erg het leven wel niet is enz…hier heb je helemaal niets aan. Het gevoel of de ervaring dat je een slachtoffer bent van…ook dat gaat voorbij als je ook nu kan kiezen voor betere opties.

Als het allemaal lijkt tegen te zitten….kan wel eens een schop zijn van onze engelen om net wél onze eigen koers te gaan volgen, ook dan kan het wel een lijken dik tegen te zitten.

Veel liefs
Mieke Moon Box 45
www.miekecoigne.com