Soms kom je terecht in een onverwachte situatie.
Je komt alleen te staan. Dat is de beleving en gewaarwording van jouw werkelijkheid.
Relaties die eindigen, het overlijden van je partner, of je bent al langer alleen terwijl je verlangt naar iemand om je heen of je hebt een relatie en toch voel je je alleen in je relatie.je moet afscheid nemen van een werksituatie waarmee je je heel vertrouwd voelde. Zelfs het afscheid nemen van een vertrouwde woonplek kan je je innerlijk verscheurd voelen en je alleen voelen in deze ervaring.
Het ervaren van een diepe pijn is moeilijk uit te drukken in woorden. De pijn mag er zijn. Pijn wil je ook iets vertellen en door jouw pijn een eigen stem te geven, je te verbinden met je pijn, kan pijn ook geheeld worden.
We ervaren het leven vaak als evident; de vertrouwdheid van het samenzijn met iemand, het ervaren van de intimiteit. We nemen alle ervaringen in onze herinneringen mee als we alleen zijn met onszelf. Dan pas ervaren we dat niets evident is; het is niet meer zo vanzelfsprekend. Je ervaart aanvankelijk de leegte op vele, diepe lagen.
Stel je voor, je hebt een lange werkdag achter de rug, de dag is niet zo prettig verlopen, enkele conflicten met collega’s, je komt thuis en je hebt een klankbord met wie je je dag kan delen. Het wordt als heel vanzelfsprekend ervaren. Er is iemand voor jou die met volledige aandacht en betrokkenheid naar jouw verhaal luistert.
Nu kom je thuis, het huis is leeg, je kan je verhaal niet meer delen met diegene, je voelt je alleen met je verhaal. En daar komen weer die herinneringen van weleer.
Misschien kleur je de herinneringen anders in dan hoe het werkelijk is geweest. Het is een sprankeltje hoop dat je koestert dat het allemaal niet zo slecht is geweest.
Je werkelijkheid daarentegen is nu: alleen met jezelf zijn.
Ik heb pas alleen leren zijn met mezelf, toen ik de gedachte kon loslaten niet alleen te kunnen zijn met mezelf. Aanvankelijk had ik even ruimte nodig om alleen te zijn, en het alleen zijn bleef zo even 6 jaar duren. Ik werd een bedreiging voor gehuwde koppels, want stel dat…. Veel vriendschappen waren uiteindelijk gebaseerd op angst. Om maar even aan te geven hoe iemand die alleen is met zichzelf door de buitenwereld gezien wordt.
Ik heb gaandeweg afstand genomen van deze perceptie, omdat ik me na een tijd heel comfortabel voelde in mijn alleen zijn. Ik had geen behoefte meer mezelf uit te leggen of bijna te verontschuldigen. Ik was alleen en nam alle delen van mezelf die ik in relaties had geïnvesteerd één voor één terug. Op weg naar al-één worden.
Wat een illusie waarin we geconditioneerd worden. Ben je alleen ¬– lees single – dan ben je eigenlijk een zielig persoon. Ben je te lang alleen, dan zal er wel iets grondig mis met je zijn. Ben je alleen, dan ben je vermoedelijk een egoïst die enkel voor zichzelf leeft. Zoveel oordelen rond alleen zijn. In één van de lessen gedragswetenschappen die ik aan mijn toenmalige leerlingen gaf, vroeg ik hun visie rond alleenstaanden. Alleenstaanden kwamen er niet al te best uit. Ik stelde hen één vraag: ‘Zo zien jullie mij?’
Ik kon een muis horen lopen, want ik voldeed niet aan die visie (die niet eens hun visie was, maar overgenomen vanuit het collectieve bewustzijn die ze net gedeeld hadden. Een opening naar het bewust leren kijken ervaren en voelen was gemaakt.
Alleen zijn roept zoveel gevoelens op, misschien verlang je terug naar geborgenheid, warmte, liefde, samenzijn, die nu door alleen te zijn met jezelf ook eerst aan jezelf mag geven. Dit is onze liefdeskracht terugvinden in onszelf en wat wij ervaren in het alleen zijn, is de sleutel tot werkelijke verandering.
De hoop en het verlangen naar zekerheid en geluk bij een partner vindt leidt vaak tot teleurstelling. Juist omdat vaak onrealistische verlangens en verwachtingen geprojecteerd worden op een partner, vanuit het niet al-één zijn met zichzelf. Het is heel mooi in theorie, want in theorie wéten we het schijnbaar heel goed, doch het al-één zijn belichamen in de ervaring raakt onze diepste emoties. En die mogen er absoluut zijn.
Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com