Paragnost Eddie en Consulenten

Aannames en afwijzing

Aannames en afwijzingAannames en afwijzing. Herken je bij jezelf dat je soms verhalen creëert, dingen veronderstelt en ervan uitgaat dat de verhalen en aannames werkelijkheid zijn? Onze geest reageert op gekende en vertrouwde patronen, ook al zien we niet het grotere plaatje van een situatie.

Er wordt informatie aan toegevoegd vanuit een veronderstelling en we nemen aan dat het plaatje af en compleet is.
Als we ons hiervan niet bewust zijn, dan creëren we verhalen, gebaseerd op vroegere ervaringen. We toetsen niet af of die verhalen wel kloppen met de werkelijkheid. We vullen de situatie in vanuit eerdere ervaringen, die soms niets met de situatie of de persoon in kwestie te maken heeft;

Stel dat je net een nieuwe vriend of vriendin hebt met wie je dagelijks contact hebt. Gezellige gesprekken, ook wel diepere gesprekken, het voelt goed en aangenaam. Je zit te wachten op een bericht of een telefoontje. De uren gaan tergend vooruit. Het is ondertussen avond geworden en nog steeds geen berichtje, geen telefoontje, niets.
Je weet om welk uur hij/zij thuiskomt, de kinderen vragen aandacht, je houdt daar ook rekening mee. De kinderen liggen ‘op tijd’ in bed. En nog steeds niets.

Je voelt de onrust en ongemak in stijgende lijn toenemen en de gedachten die je keurig onder controle houdt, komen nu als een raket tevoorschijn. Die gedachten zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden.
Misschien is hij /zij niet meer geïnteresseerd.
Er is iemand anders en hij/zij houdt dit verborgen.

Hij/zij is op stap.

Dit zijn enkele gedachten.
Als je je niet bewust bent van je gehechtheid aan de voorbije ervaringen, is de kans zeer reëel om dit scenario eruit te pikken dat bij het verhaal past.

Terwijl die gedachten blijven ronddraaien in je hoofd, nemen je boosheid, teleurstelling, wantrouwen, onzekerheid toe. Er komen ondertussen nog enkele overtuigingen bij. ‘Zie je nou wel, hij of zij houdt me aan het lijntje. Dit keer zal trek ik de stekker eruit. Dat hij /zij maar ergens gaat fietsen.’
Plots gaat de telefoon over of komt er een berichtje binnen en jij zit nog midden in het verhaal met alle gevoelens en emoties. De kans is heel groot dat je niet onmiddellijk blij reageert, maar verwijtend, beschuldigend en boos. Gevolg: ruzie.

Op een of andere manier doen we dit allemaal, ongeacht in welke situatie. Het verleden en hoe we voorbije ervaringen hebben verwerkt, is de manier waarop we tot op de dag reageren.

Het is een zeer lastig ding en toch kunnen we oefenen om onze gedachten die verbonden zijn met het verleden te veranderen. We worden allemaal aangeraakt vanuit onze pijn van het verleden. En op die manier bouwen we zelf verder verhalen op vanuit die pijn van afwijzing.

Warme hartegroet
Mieke Box 45